Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

Élhetőbb városok, Élhetőbb környezet…

 

Budapest és agglomerációja rengeteg problémával küzd. Legfőképp az élhetőség és a fenntarthatóság a legnagyobb gondot okozó tényezők. Konkrétan melyek ezek a problémák? Miként lehetségesek a megoldások?

Erről rendeztek a fővárosban konferenciát, ezen kereteken belül próbáltak a meghívott polgármesterek választ adni.

 

„Egységben Magyarország Szívéért” címmel, a fővárosi agglomeráció egységes fejlesztéséről rendeztek konferenciát fővárosi és város környéki önkormányzati vezetők részvételével pénteken Budapesten.

A tanácskozáson fény derült arra, hogy milyenek az égető gondok, melyekkel kell megküzdeniük e településeknek, és ilyen módon Budapestnek is:

– Az előrejelzések szerint 2040-re már Magyarország lakosságának 35 százaléka a fővárosi agglomerációban él majd és már ma is a magyar GDP közel 50 százalékát termeli meg az agglomeráció, máig nem létezik a térség egységes fejlesztésére vonatkozó terv.

– Egyre szűkül az önkormányzatok pénzügyi mozgástere. Miközben 2010-ben még a GDP 12 százalékát használhatták fel az önkormányzatok, ma ez az arány 5,6 százalék, és különösen aggasztó, hogy 2019 óta 19 százalékkal csökkentek a települések bevételei

– Nincs egységes közlekedési stratégia kidolgozva Budapest és agglomerációja között

Erről Karácsony Gergely főpolgármester beszélt prezentációjában, melyben megoldásként közös közösségi közlekedési hálózat megvalósítását, egységes tarifa- és jegyrendszer lehetőségét vázolta fel.

Az egységes jegy- és tarifarendszeren túl szükséges ehhez az elővárosi kötöttpályás közlekedés, vagyis az elővárosi vasutak fejlesztése, egy egységes közlekedési applikáció kialakítása és P+R parkolók hálózatának kiépítése – tette hozzá előadásában Karácsony Gergely.

Szintén szükséges a kommunális szolgáltatások összehangolása és az egyes településeken a közszolgáltatások kiépítése, annak érdekében, hogy ezek ne csak a fővárosban legyenek elérhetőek.

A főpolgármester kifejtette, miszerint mindennek eléréséhez szükséges az önkormányzatok társulásának kiépítése, illetve az önkormányzatok és a társulás partneri viszonyának kialakítása az állammal, illetve a kormányzattal.

A konferencián nem csak a főváros szemszögéből ismerhették meg e helyzetet, hanem az agglomeráció meghívott polgármesterei is kifejtethették álláspontjaikat:

Gémesi György (Gödöllői Lokálpatrióta Klub), Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke arról beszélt, hogy az elmúlt időszakban az agglomeráció problémáinak kezelésére indított egyeztetések azért nem voltak sikeresek, mert azokat “felülről kezdeményezték”. A mostani alulról induló kezdeményezés célja, hogy a főváros és agglomerációjának gazdasági övezete minél nagyobb legyen és segítse az ország gazdaságát, továbbá, hogy erősítsék az ott élők komfort- és biztonságérzetét.

Részben a koronavírus-járvány miatt, részben politikai céllal hozott kormányzati intézkedések miatt újra kell rendezni az állam és az önkormányzat közötti feladat- és forrásmegosztást.

Beszédében kiemelte, hogy égetően fontos lenne: a gépjárműadó azonnali visszaadása, az iparűzési adó megfelezésének korrekciója és a szolidaritási adó eltörlése, és nem utolsósorban az építési hatósági jogkör visszaadása az önkormányzatoknak.

Pásztor Béla (független), aki 1965 óta vezeti Veresegyházát (1965-1990 között tanácselnökként, 1990 óta pedig polgármesterként- a SZERK) azt hangsúlyozta, hogy az agglomeráció egységének kialakítása elkerülhetetlen, ezért ennek nem politikai kérdésnek kell lennie.

Fülöp Zsolt (Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület) Szentendre polgármestere úgy vélekedett: nemzet elleni bűn aszerint megkülönböztetni az agglomerációs települések lakóit, hogy kormánypárti, vagy ellenzéki polgármestert választottak.

Csőzik László (LMP -Jobbik-DK-MSZP-CÉL-Momentum-Mindenki Magyarországa-Párbeszéd-Magyar Liberális Párt), az érdi önkormányzat vezetője arról szólt: ha a 2022-es választást kormányváltás követi az önkormányzatoknak vissza kell adni az alapfokú oktatási intézményeiket a szükséges finanszírozási forrásokkal együtt. A településeknek ismét meg kell kapniuk az építési hatósági jogkörök teljességét.

Matkovich Ilona (Momentum-DK-Vácért Lokálpatrióta Egyesület -Jobbik -LMP-SZAVAD Egyesület-Mindenki Magyarországa-MSZP-Párbeszéd), Vác polgármestere a többi között kitért a Vác-Budapest vasútvonal korszerűtlenségéből fakadó nehézségekre, a város főpályaudvarának fejlesztési határaira, a közutak zsúfoltságára.

A legfontosabb feladat az integrált közlekedés kialakítása, amihez a városnak pályázati forrásokra van szüksége, továbbá együttműködésre a fővárossal és az agglomerációval – fejtette ki Vác polgármestere.

Szaniszló Sándor (Momentum -DK -MSZP-Párbeszéd-LMP), a XVIII. kerület polgármestere Matolcsy György jegybankelnök Budapest felosztását felvető nyilatkozatát bírálva úgy vélekedett, hogy az nagyon súlyos hiba, visszalépés lenne.

A felsorolt problémákból és javaslatokból leszűrhető, hogy egységes stratégiára és lépésekre lenne szükség, mint a Főváros, mint a környező települések részéről. Nem kevésbé lényegtelen a kormányzat és a települések közötti partnerség sem. Így lehetséges volna a fejlődés.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely előadása közben, fotó: Press77

 

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle