Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

A miniszterelnök látogatást tett Moszkvában

MTI / Press77- Orbán Viktor miniszterelnök Moszkvába utazott, ahol Vlagyimir Putyin államelnökkel tárgyalt. Összefoglaló.

A találkozó után közös sajtótájékoztatót tartott a két fél, melyben a két ország közötti gyümölcsöző együttműködést emelték ki. Magazinunk egy csokorba szedte mondanivalójukat:

Orbán Viktor: tárgyalás kezdődhet az orosz gázszállítás mennyiségének emeléséről

Érdemi tárgyalásokat folytathatunk arról, hogy egymilliárd köbméterrel emeljék az éves mennyiséget a hosszú távú orosz-magyar gázszállításnak

-jelentette ki Orbán Viktor.

Vlagyimir Putyin: Magyarország fontos partnere Oroszországnak Európában

Magyarország fontos partnere Oroszországnak Európában

-jelentette ki Vlagyimir Putyin.

Hozzátette: a koronavírus-járvány ellenére a két ország közötti áruforgalom a tavalyi év tizenegy hónapjában 30 százalékkal nőtt, 5,5 milliárd dollárt tett ki. A kölcsönös beruházások értéke eléri az egymilliárd dollárt.

Eredményesen, hatékonyan dolgozik az orosz-magyar gazdasági együttműködési kormányközi bizottság is -jegyezte meg az orosz elnök.

Orbán Viktor: békemisszió is a moszkvai látogatás

A mostani moszkvai látogatás békemisszió is, mert elmondhattam, hogy az Európai Unió egységes és nincs olyan európai vezető, aki konfliktust akarna Oroszországgal- mondta el a magyar miniszterelnök.

Hozzátéve: a hidegháború évei ” számunkra komoly keserűséget és sok szenvedést jelentettek”, ezért a magyarok és a közép-európaiak általában is abban érdekeltek, hogy a feszültséget Kelet és Nyugat között csökkentsék, és mindent megtegyenek annak érdekében, hogy a feszültség alábbhagyjon, és nehogy visszatérjen a hidegháború.

Ehhez tárgyalásokra és párbeszédre van szükség, és üdvözlendő, hogy ” Oroszország és a nyugati szövetségeseink között zajlik a párbeszéd”. Amit ” mi tudunk ajánlani, az a magyar modell”: Magyarország tagja a NATO-nak és az Európai Uniónak, közben pedig kiváló kapcsolatokat ápol Oroszországgal, amelyhez kölcsönös tiszteletre van szükség.

Kiemelt Kép: MTI Fotó

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle