Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

Lezajlott a pedagógussztrájk

Press77 / MTI – Hétfőn lezajlott az országosan meghirdetett pedagógussztrájk, mely során mintegy 20.000 tanár nem kezdte meg a reggel 8 órától tartandó óráikat. A szakszervetek sajtótájékoztatót tartottak.

Szabó Zsuzsa a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével (PDSZ) közös sajtótájékoztatón ekként fogalmazott:

Büszkék lehetünk a pedagógusokra, mert példát mutattak!

Akármekkora energiát nyomott bele a kormány, hogy megakadályozza (…) a sztrájkot, mégiscsak megvalósult” – emelte ki a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

A PSZ elnöke kifejtette álláspontjukat, miszerint a résztvevők felhívták a figyelmet arra, hogy nagy baj van az oktatásban, mert ha így folytatódik, akkor nem lesz tanár, aki tanítsa a gyerekeket:

A gyerekeinknek nem lesz jövőjük, ennek a társadalomnak nem lesz holnapja!

Szabó Zsuzsa jelezte: a hétfői figyelmeztető sztrájk után az általános munkabeszüntetést március 16-ra tervezik, ha nem sikerül megállapodniuk a kormánnyal a követeléseikről.

Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányi tagja arról beszélt, hogy a kormányzat elképesztő nyomást gyakorolt a pedagógusokra és a szülőkre egyaránt. Azt mondta, voltak olyan intézmények, ahova egész delegáció vonult ki a tankerületi központtól ” megfenyegetni őket” és ” megfigyelők” arra próbálták meg rávenni a sztrájkoló tanárokat, hogy menjenek tanítani. Sztrájkolókat osztottak be a tanulók felügyeletére. Köszönetet mondott azoknak a szülőknek, akik, mint fogalmazott:

A fenyegetések és félretájékoztatások ellenére (…) nem küldték be a gyerekeiket az óvodákba és iskolákba

Arra reagálva, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) szerint jogellenes a sztrájk, mert arról nem született jogerős bírósági végzés, a PDSZ választmányi tagja azt mondta: a kormány a sztrájk végéig, hétfő délelőtt 10 óráig nem adott be fellebbezést a bíróságra az első fokú ítélet ellen.

KIEMELT KÉP: MTI FOTÓ

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle