Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

Megbukott a montenegrói kormány

 

MTI- Megbukott a montenegrói kormány a pénteki bizalmi szavazáson, a 81 képviselő közül 43 támogatta a Zdravko Krivokapic vezette kabinet ellen beadott bizalmatlansági indítványt.

 

A montenegrói kormánykoalíció egyik kisebbik politikai erejét, az Egyesült Reform Akció (URA) mozgalmat vezető Dritan Abazovic, valamint az ellenzék nyújtott be bizalmatlansági indítványt a kormány ellen január közepén. A dokumentum benyújtói szerint a miniszterelnök az utóbbi hónapokban tanúsított viselkedésével megsértette az ország alkotmányát és törvényeit, valamint megnehezítette vagy ellehetetlenítette a törvényhozó és a végrehajtó hatalom közötti együttműködést, amivel politikai válságba sodorta az országot, és lassította európai uniós csatlakozási folyamatát.

Válaszlépésként Zdravko Krivokapic kormányfő kezdeményezte Dritan Abazovic miniszterelnök-helyettes leváltását. Az erről szóló ülést csütörtökön tartották volna meg, ám a képviselők nem támogatták a kérdés napirendre tűzését, így az ülés elmaradt.

A pénteki szavazás előtt a kormánykoalíció nagyobb pártjai elhagyták az üléstermet.

A montenegrói alkotmány értelmében a köztársasági elnöknek most 30 nap áll rendelkezésére, hogy új miniszterelnök-jelöltet bízzon meg a kormányalakítással. Amennyiben nem sikerül senkinek sem kormányt alakítania, előrehozott választást kell tartani az Adria-parti országban.

Zdravko Krivokapic a 2020 augusztusában tartott parlamenti választásokat követően lett miniszterelnök, amikor az akkori ellenzék egy hajszállal megverte a balközép Szocialisták Demokratikus Pártját (DPS).

A korábbi ellenzéki pártok a 81 tagú parlament 41 helyét szerezték meg. Az új kormányban Európa- és szerbbarát pártok is helyet kaptak, és éppen ez az ellentét lassította a döntéshozatalt már a kormány megalakulása óta.

KIEMELT KÉP: Montenegró,Parlament: Képforrása: https://europeanwesternbalkans.com

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle