Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

V4: közös állásfoglalás a NATO és az EU mellett

MTI / Press77 – A visegrádi országok (V4) – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – parlamentjeinek honvédelmi és rendészeti bizottságai kiállnak az egységes NATO és az egységes Európai Unió mellett – közölte a magyar országgyűlési bizottság elnöke a múlthét pénteken lezajlott sajtótájékoztatón.

Kósa Lajos ismertette: A tanácskozáson megfigyelőként Szlovénia képviselői is jelen voltak.

” A delegációk zárt ajtók mögött tartott tanácskozásukon a stratégiai és a hosszú távú együttműködéssel összefüggő kérdések mellett hétköznapi, időszerű problémákra is reagáltak, egyebek között az Ukrajnában és Ukrajna körül az orosz csapatmozgások miatt kialakult feszültségekre. “

” A V4 tagállamok honvédelmi és rendészeti bizottságainak delegációi közös nyilatkozatban foglaltak állást az uniós migrációs és menekültügyi paktum tervezetéről, valamint a V4-ek közötti védelmi együttműködésről” – mondta el ,a debreceni ülést követő sajtótájékoztatón.

Hozzátéve:

” A tagországok támogatják a magyar V4-elnökségnek a V4+ formátumok keretében történő együttműködés fejlesztésére irányuló erőfeszítéseit a közös biztonsági fenyegetésekre és kihívásokra tekintettel.”

Juraj Krupa,( a V4-elnökséget Magyarországtól a nyáron átvevő Szlovákia parlamentje védelmi és biztonsági bizottságának elnöke) , a sajtótájékoztatón sikeres konferenciának és érdekes tárgyalásnak nevezte a debreceni tanácskozást. Utóbbi kapcsán arra utalt, hogy bár “másféle politikai közegből érkeztek”, a közlemény tanúsága szerint jó megegyezés született a tárgyalt alapvető kérdésekben.

Michal Jach, a lengyel Szejm honvédelmi bizottságának elnöke szerint a közös nyilatkozat kiterjed mindazokra a veszélyekre, amelyek előtt egész Európa áll.

” Az egyhangúan elfogadott dokumentum is bizonyítja, hogy van értelme az ilyen jellegű együttműködésnek ” – tette hozzá.

Jaroslaw Rusiecki, a lengyel szenátus honvédelmi bizottságának elnöke fontosnak nevezte a parlamentek diplomáciai tevékenységét. Szerinte a Debrecenben elfogadott nyilatkozat is tanúsítja, hogy békét szeretnének teremteni, békében szeretnének élni, és készek tenni ennek érdekében.

KIEMELT KÉP: MTI/Czeglédi Zsolt

• Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle