Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

Pedagógussztrájk: A Fővárosi Ítélőtábla szerint jogellenes volt

 

MTI / PRESS77 – Jogellenes volt a pedagógusok január 31.-én megtartott figyelmeztető sztrájkja – döntött csütörtökön a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla.

 

Korábban -első fokon- a Fővárosi Törvényszék jogszerűnek találta sztrájk megtartását. Ez ellen fellebbezett az Emberi Erőforrások Minisztériuma(EMMI), melynek következtében a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla jogszerűtlennek ítélte meg. 

” Az elsőfokú végzés ellen beterjesztett fellebbezés szerint a sztrájk azért volt jogellenes, mert azt jogerős bírósági végzés hiányában tartották meg és az EMMI fellebbezési joga a sztrájkidőpont elmúlására tekintettel kiüresedett. “- áll az MTI-nek eljuttatott közleményünkben.

 

A közlemény továbbá kitért még arra, miszerint: 

” Olyan munkáltatónál, amely a lakosságot alapvetően érintő tevékenységet végez, csak úgy gyakorolható a sztrájk, hogy azt megelőzően a felek megállapodnak a még elégséges szolgáltatásról, vagy ha nem jön létre megállapodás, akkor jogerős bírósági döntés állapítja meg a még elégséges szolgáltatás mértékét.

Ennek hiányában a sztrájk nem gyakorolható, hiszen a jogszabályi rendelkezés azt mondja ki, hogy a sztrájk a még elégséges szolgáltatás teljesítését ne gátolja, azaz feltétel az elégséges szolgáltatás tárgyában történt megállapodás, vagy jogerős bírói döntés.

A sztrájk szervezői tudták, hogy a sztrájk megtartásának időpontjában sem megállapodás, sem jogerős bírósági döntés nem volt a még elégséges szolgáltatás mértékéről, így az általuk ennek hiányában megtartott sztrájk jogellenes. ” 

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete(PDSZ) a Kúriához fordul a Fővárosi Ítélőtábla döntése miatt. 

“A bíróság a szakszervezetek által beterjesztett még elégséges szolgáltatásról szóló ajánlatot hagyta helyben, és elutasította a kormányoldal eljárásjogi indítványait, amelyben kérte, hogy tiltsa el a bíróság a jogerős végzés nélkül szervezett sztrájktól, vagy utalja vissza újból első fokra az eljárást.

A kormány kérte a bíróságtól, hogy állapítsa meg két sztrájkkövetelésünk jogellenességét, amelyet a szakszervezetek közleménye szerint a bíróság úgyszintén elutasított. A másodfokon eljáró bíróság kimondta azt is, hogy a pandémia nem lehet akadálya a sztrájk megtartásának, illetve a sztrájkjog korlátozásának.” -reagáltak közleményükben.  

 

KIEMELT KÉP: MTI/Soós Lajos, a szakszervezetek sztrájk utáni sajtótájékoztatóján készült. 

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle