Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

Merre tovább Magyarország? 1.rész

 

Új interjúsorozatunkban szakembereket szólaltatunk meg, akik a 2022-es választással kapcsolatban  fejtik ki nézeteiket.

Sorozatunk első cikkében Herényi Károllyal beszélgettünk.

 

Press77: – Idén választás lesz, melyre az ellenzék előválasztással készült. Ezen Márki-Zay Péter kapta a legtöbb szavazatot.  

Véleménye szerint mennyi eséllyel indul az Egységben Magyarországért? 

Herényi Károly: – Az előválasztásról nem jó a véleményem, mert csak a hat parlamenti párt jelöltjeinek adott esélyt. Kivétel MZP, aki sikeresen szállt szembe a hat ellenzéki párt jelöltjeivel. Ha MZP az első az egyenlők között, akkor van az ellenzéknek esélye, ha a pártok okoskodnak, mint eddig, az a negyedik vereséghez vezet.  


Herényi Károly politikai pályafutása röviden
1989-ben lépett be a Magyar Demokrata Fórumba, 1990-ben a párt Somogy megyei elnökévé választották. 1992 és 1993 között elnöki tanácsadó volt.
1993 és 1998, valamint 2001 és 2007 között országos szóvivője volt a pártnak. Az országos elnökségbe 1999-ben került be, ugyanebben az évben rövid ideig általános alelnök is. 2001-ben kikerült az elnökségből, amikor újra a párt szóvivője lett. 2005 és 2007 között újra tagja volt az országos elnökségnek.
Az 1998-as országgyűlési választásokon a Fidesz és az MDF közös jelöltjeként mandátumot szerzett a balatonboglári választókerületben. Az MDF-frakció helyettes vezetője 1999-ig. 2000-ben az Országgyűlés jegyzőjévé választották, ezt a pozíciót a ciklus végéig tartotta. A 2002-es országgyűlési választásokon megerősítették egyéni mandátumát. Nem sokkal Balsai István akkori frakcióvezető lemondása után őt választották meg a helyére. Az MDF-frakció 2004-es felbomlása és újjáalakulása után újra frakcióvezetővé választották. A 2006-os országgyűlési választásokon pártja országos listáján szerzett mandátumot, egyéni kerületében alulmaradt a Fidesz-KDNP-s Móring József Attilával szemben. Újra megválasztották az MDF-frakció vezetőjévé. Az önkormányzati választásokon Balatonboglár polgármesteri tisztségéért indult el, de a választást nem nyerte meg. A 2006-ban kezdődő parlamenti ciklusban a költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottság tagja volt 2009. március 19-éig, amikor az MDF frakciója megszűnt, így frakcióvezetői posztja és bizottsági tagsága is megszűnt.
Az MDF a 2010-es országgyűlési választásokon nem jutott be az Országgyűlésbe. Miután Dávid Ibolya pártelnök lemondott tisztségéről, az MDF ideiglenes vezetője lett, ezt a posztot 2010. június 20-áig látta el.
Forrás: Wikipedia

Press77:Véleménye szerint az immáron már 12 éve regnáló kormány jól végzi a feladatait?  

Herényi Károly: – Persze, de kizárólag a maga önös és hataloméhes szempontjából. Az országnak ártanak. Látványosan gazdagodik az Orbán család -papa, vő, gyerekek, testvérek- meg a Mészáros és társai csoport, az ország pedig leszakad a normális világtól. Leszakad anyagilag, erkölcsileg, leszakad a nemzetközi megítélést illetően. Európa egykori reménységéből sereghajtók lettünk. Orbán Európa legtehetségesebb politikai ketrecharcosa. Háborúban biztosan jó lenne, de hála istennek béke van.

Arra meg teljesen alkalmatlan. Látványosan zavarja a béke és a nyugalom. Abban nem tud kitűnni, pedig neki ez a legfontosabb.

Leginkább egy kocsmai kötekedőre emlékeztet, aki az élő fába is képes belekötni, csak azért, hogy rá figyeljenek, róla beszéljenek. Az sem érdekli, hogy mit. Sérült ember. Sérült személyisége sorscsapás a magyarságnak. 

 

Press77: – Szükségesnek érzi-e a változást? És amennyiben igen, Ön szerint ki lenne erre a változásra a legalkalmasabb ember? 

Herényi Károly: – Szükséges a minőségi változás. Ha az ember a politikai elitre tekint, az lehet a benyomása, hogy Magyarország krémjét egy féltudású, félművelt társaság teszi ki, se kormányzati, se ellenzéki oldalon nem létezik náluk okosabb ember. Ha ott nem is, de vannak okosabbak, bölcsebbek, nem is kevesen, de a hazánkat eluraló középszerűség irtja a tehetségesebbeket. Verseny kell, mert az viszi előre a világot.

Ahol Pröhle Gergely helyett egy névtelen erdélyi ember lehet a PIM(Petőfi Irodalmi Múzeum-A SZERK.) vezetője, ott módszeresen irtják a normális észt, az egyetemes és a nemzeti kultúrát.

Ahol kormánytagok következmények nélkül lehetnek érintettek a korrupcióban, ott jaj az átlagembernek.  

 

Press77: – Ön a  politikával kapcsolatban nagy tapasztalattal rendelkezik.

Mit csinált volna(esetlegesen másképp) az ellenzék helyében a 2018-as választások kapcsán?

Herényi Károly: – 2018-on túl vagyunk, 2022-ről beszélünk. Kitártam volna a kapukat, társadalmasítottam volna az előválasztást. Nem csak azoknak adtam volna esélyt, akik három cikluson keresztül asszisztáltak, és a nyugat felé legitimálták a Fidesz kétharmadát, akik egyetlen célja, hogy ismét ők kerüljenek vissza a parlamentbe. Frissítettem, gazdagítottam volna a roppant  szerény és szűkös ellenzéki kínálatot.

Ebből az ellenzéken kívül, az egész nemzetnek haszna származhatott volna. 

 

Press77: – A választásokig szűk 2 hónap van még. Ön milyen „kampánystratégiát” tudna javasolni az ellenzéknek? 

Herényi Károly: – Az, hogy le kell váltani a Fideszt, nem kampánystratégia. Az sem, hogy korrupció van és lopnak. Hiányzik a reményt keltő jövőkép. Hiányzik az a vízió, amivel Juliska néni és János bácsi azonosulni képes. Hiányzik a hihető, érthető program. Program a vidéken élőknek, a városlakóknak, az alkalmazottaknak, a vállalkozóknak. Az óriásplakátok  a Fidesz idiótabiztos üzeneteire hajaznak.

Az egész ellenzéki kampány súlyos intellektuális deficittel terhelt. Ezen nem lehet segíteni. Van néhány okos és alkalmas ember az ellenzék környékén, de nem hallani a hangjukat. Ha rájuk sem hallgatnak, rám miért hallgatnának? 

 

Press77: – Játsszunk el a gondolattal: az idei választáson nem a jelenlegi kormányzópárt kerül ki győztesként.

Vajon hová tovább Magyarország ez esetben?  

Herényi Károly: – Fogalmam sincs. Ha azt mondtam a váltsuk le a Fideszt, az nem választási program, akkor ugyanez végképp nem kormányprogram. Derék dolog egy új alkotmány, de mi lesz az egymillió devizahitel károsulttal? Mi lesz a korrupció alapját képező pártfinanszírozással? Mi lesz a 28 500 ft minimálnyugdíjjal? Mikor kötik a minimálnyugdíjat a minimálbérhez? Végtelen a megválaszolatlan kérdések sora. Ha ezekre lenne válasz, talán tudnám mi lesz. Az ellenzék egyetlen előnye a Fidesszel szemben, hogy ők talán könnyebben elzavarhatók lesznek. Ez se semmi. Ezért fogok rájuk szavazni. 

 

Press77:- Végezetül: kérem fókuszáljon “szűkebb hazájára”, Balatonföldvárra. Ott él immáron negyven éve.

Milyen a közhangulat helyileg? Milyennek látja a vidéki városok helyzetét?

Herényi Károly: Nem rózsás. Szegény választók, akár kormány oldaliak, akár ellenzékiek, inkább focidrukkerekhez hasonlatosak, nem öntudatos, önmaguk érdekeiért kiállni, azokat szabatosan megfogalmazni képes polgárokhoz. Pedig a választás nem focimeccs, aminek ha vége megiszunk egy pofa sört vagy egy nagyfröccsöt, és kész. A választás a jövőnkről szól. Ha egy klinikai pszichológus a nevét vállaltan állítja, hogy Német Szilárd a leghitelesebben kommunikáló politikus, ha Prőhle Gergely helyett olyan ember vezeti a PIM-et, aki életében érezhetően jóval többet írt, mint olvasott, akkor mit várunk szegény, politikai kampányokkal, nemzeti konzultációkkal terhelt, gyereksorban tartott állampolgároktól?

Hogy igazodjanak el a világban, amikor a Corvinus rektora azt állítja, ami Magyarországon történik az nem korrupció, hanem a Fidesz politika lényege. Akkor valakiknek szabad lopni, másoknak meg nem?

A Fidesz az egész közigazgatást telerakta párthű, műveletlen, jobb esetben félművelt emberekkel.

A minisztériumoktól a kormányhivatalokig, a hatóságokig. A jogrendünk kusza, a törvények nyelvezete, a kodifikáció minőségen aluli. Egyszóval a gondolkodó ember kétségbe van esve, nem látja a kiutat.

Attól tartok, ha a középszer marad, lesz még lejjebb…  

 

KIEMELT KÉP: Herényi Károly FB oldala

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle