Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

Humanitárius katasztrófa közeleg Jemenben?

 

MTI / Press77- Akár nyolcmillió jemeni maradhat humanitárius segélyek nélkül márciustól, amennyiben sürgősen nem érkeznek szállítmányok a polgárháború sújtotta országba – jelentette szerdán az al-Dzsazíra  hírtelevízió az ENSZ jemeni különmegbízottjára hivatkozva.

Hans Grundberg, a világszervezet Biztonsági Tanácsában (BT) elmondott felszólalásában felhívta a figyelmet arra, hogy aggasztó módon nőtt a légicsapások száma Jemenben, és példaként említette az arab koalíció által januárban lebombázott szaadai börtönt, hozzátéve, hogy a művelet három éve a legsúlyosabb volt a térségben.

“Januárban az ENSZ legfontosabb humanitárius programjainak csaknem kétharmadát állította le vagy függesztette fel, nagyrészt pénzügyi okok miatt “ – figyelmeztetett Martin Griffiths, a világszervezet humanitárius ügyekért felelős főtitkára.

 

“A forráshiányok miatt több mint hárommillió ember ivóvízellátása is veszélybe kerülhet, valamint fel kell függeszteni több programot is” – tette hozzá.

 Januárban a harcok – beleértve a légicsapásokat is – az ENSZ adatai szerint több mint 650 civil áldozatot követeltek. Ez a szám három év óta a legmagasabb.

 Grundberg felhívta a figyelmet a húszik Szaúd-Arábia, illetve az Egyesült Arab Emírségek ellen végrehajtott támadásaira is, amelyek szerinte a konfliktus kiszélesedését jelzik.

 Az ENSZ humanitárius ügyekért felelős irodája részéről azt közölték, hogy a 2021-re előirányzott, 3,85 milliárd dollárnyi támogatásból csupán 2,27 milliárdot kaptak, és hozzátették, hogy 2015 óta ez a legalacsonyabb összeg, amellyel gazdálkodhatnak. A tervek szerint az ENSZ – Svédország és Svájc közreműködésével – március 16-án tart adományozó konferenciát Jemen számára.

 Az arab országban 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező, síita húszik és a rijádi emigrációban élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között, amelyeket a szaúdi vezetésű arab koalíció 2015 óta támogat.

KIEMELT KÉP:MTI FOTÓ 

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle