Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

Nyilvántartásba vette az első nemzetiségi listákat az NVB

 

MTI- Elsőként az Országos Ruszin Önkormányzat és a Szerb Országos Önkormányzat nemzetiségi listáját vette nyilvántartásba február 17-én a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), az április 3.-i országgyűlési választásra. 

Ez azt jelenti, hogy a magyarországi ruszin és a szerb nemzetiségnek szinte biztosan lesz szószólója az új Országgyűlésben, ehhez elegendő, ha legalább egy regisztrált nemzetiségi választójuk érvényes szavazatot ad le a listájukra április 3-án.

Az országgyűlési választáson országos nemzetiségi önkormányzat nemzetiségi listát akkor állíthat, ha a közgyűlés erről január 31-ig döntött. Továbbá szükséges a listaállításhoz a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választópolgárok legalább egy százalékának ajánlása

Az Országos Roma Önkormányzat közgyűlése a január 31.-i határidőig nem tudott megállapodni a jelöltekről, ezért az önkormányzat nem állíthat nemzetiségi listát az április 3.-i országgyűlési választásra

Az Országos Ruszin Önkormányzat esetében a listaállításhoz 12 ajánlás, a Szerb Országos Önkormányzat esetében pedig hét ajánlás is elég volt, de a nemzetiségek többségénél tíznél kevesebb érvényes ajánlásra van szükség a listaállításhoz.

Országos lista állításához a nemzetiségeknek legalább három jelöltet kell bejelenteniük, a most nyilvántartásba vett ruszin listán tíz jelölt szerepel, a szerb listán pedig öt. A nemzetiségi szószóló a nemzetiségi listán első helyen szereplő jelölt lesz.

Az országos listát állító nemzetiségi önkormányzatok akkor küldhetnek – szavazati joggal nem rendelkező – szószólót az Országgyűlésbe, ha nem tudtak kedvezményes képviselői mandátumot szerezni. Kedvezményes mandátumot akkor kaphat egy nemzetiség, ha sikerül összegyűjtenie a pártok mandátumszerzéséhez szükséges szavazatok negyedét.

Az országos nemzetiségi önkormányzatok február 26-án 16 óráig gyűjthetnek aláírást és addig jelenthetik be országos listájukat az NVB-nél.

Azzal, hogy nyilvántartásba vették országos listáját, a ruszin és a szerb országos önkormányzat jogosulttá vált arra, hogy egy-egy tagot delegálhasson a Nemzeti Választási Bizottságba, azonban ezek a tagok csak a nemzetiségeket érintő ügyekben szavazhatnak.

 

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle