Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

Új arcok- új lehetőségek?

 

A 2022-es országgyűlési választások finisében vagyunk. Pár nap múlva kiderül: Merre tovább Magyarország? Mint az mindenki tudja: két fő csoportosulás-vagy ha jobban tetszik irányvonal közül látszik eldőlni eme mindannyiunknak sorsfordító kérdés.

Azonban vannak olyan új, más arcok is a politikában, amelyek beleszólhatnak e kérdésbe- akár országos akár helyi- szinten.  Magazinunk igyekszik megszólaltatni, azokat a hangokat is, melyek kevésbé érnek el nagyobb tömegekhez.

Beszélgetőpartnerünk Kopka Sándor a Megoldás Mozgalom (MEMO), Pest megye 6. számú választókörzetének képviselőjelöltje.

 

 

Press77:  – Ön, mint tősgyökeres gödöllői új szint visz a város politikai életébe a 2022-es választáskor. Milyen elképzelésekkel indul a megmérettetésre?

Kopka Sándor: – Valóban. Gödöllőn születtem, születésem óta itt élek. Gyermekem is ide jár iskolába, a szüleim is itt élnek. Sokat mozgok a választókerület településein, ezért sok ismerősöm van a környéken. Többek között, ez is motivált abban, hogy induljak a választáson.

Bevallom, eddig nem igazán voltam aktív a politikai életben, viszont a Megoldás Mozgalom által megfogalmazott elvekkel, ötletekkel, megoldási javaslatokkal tudok azonosulni. Helyi ismertségem mindenképpen előnyt jelent a többiekkel szemben, főleg, ha belegondolunk, hogy van olyan ellenzéki jelölt is, aki több mint 250 kilométerről próbál itt szerencsét.

Teljesen új szemléletre van szüksége a körzetnek és az országnak egyaránt. Biztos vagyok benne, hogy sokan szeretnének tényleges változást, főként azok, akik már nem hisznek a két „nagyobb” politikai tömb ígéreteiben.

Press77:- Gödöllőn is viszonylag széleskörű a politikai paletta. Melyek lehetnek azok a szegmensek, amelyek által a MEMO szélesebb társadalmi beágyazottságot érhet el?

K.S: – Nézetem szerint nincsenek szegmensek. Ha megvalósul az előbbiekben már említett szemléletváltás, gördülékenyebbé válik a mindennapi életünk, élhetőbbé válnak a települések, mosolygósabbak lesznek az emberek. Úgy is fogalmazhatnék, hogy a helyükre kell tenni a dolgokat. Igaz ez a gazdaságra, az egészségügyi ellátórendszerre, az oktatásra, a szociális területre, az önkormányzati szférára és sorolhatnám. Ki kell alakítani az emberekben, hogy mi az a minimum, ami kötelezően elvárható a másiktól, és viszont. Tudom, hosszú folyamat ez, de ha mielőtt, akár idén április 4-től nem kezdünk neki, félő, hogy tovább nő a szakadék a társadalmi rétegek között és a közöny még nagyobb úrrá lesz.

Kopka Sándor, a Memo képviselőjelöltje (A képet Kopka Sándor bocsájtotta rendelkezésünkre)

-Press77:- Mit gondol a jelenlegi politikai vezetés 2018-2022 közötti időszak politikai, gazdasági, társadalomformáló teljesítményéről?

K.S.: – Az aktív politizálásba ugyan csak most kapcsolódtam be, ám az utóbbi években figyelemmel kísértem a politikai történéseket. Nyilvánvaló, hogy nem csak rossz dolgok történtek, de abban is biztos vagyok, hogy számos területen van szükség a megújulásra. Nem gondolom, hogy mások munkáját kellene most minősítenem, inkább arra fókuszálnék, hogy mit lehet jobban, az emberek előrehaladása érdekében csinálni.

Nagyon sok helyen kell a frissítés, fejlesztés, legyen szó – például – a szociális ágazatban dolgozókról, a közbiztonságról, az egészségügyről, akár a közutak minőségéről. Ezekre a szakterületekre sokkal nagyobb energiát és pénzt kellene fordítani. Komoly problémának látom, hogy sok helyen nem hallgatják meg az embereket, amin szintén változtatni kellene.

 Press77:- Mi a véleménye a néhány napon belül lezáródó kampányidőszak alatt a nem egy párt, politikai szereplő meglehetősen eldurvult hangvételű megnyilatkozásairól?

K.S.: – Mivel képtelenség megmondani, hogy „ki ütött először”, nem sok értelme van azon tanakodni, hogy ki ezért a felelős. Egy biztos, a sárdobálás, a hazug állítások, a másik karakterének gyilkolása távol áll tőlem és a Megoldás Mozgalomtól is.

Mi a pozitív ötletek, megoldások, a véghez vihető programok pártján állunk, ezért elutasítjuk az eldurvult hatalmi harcokat, acsarkodásokat.

Az gondolom, ha a sárdobálásra kifejtett energiát a megoldásra fordítaná minden párt és elhagyná a negatív kommunikációt egymással szemben, sokkal előrébb tartana az ország erkölcsileg is, ami növelné a választópolgárok politikusokba vetett, napjainkban igencsak csekély bizalmát.

 Press77: – Zárásképpen kérem, adjon némi ismeretet olvasóinknak politikusi, emberi arculatáról, közelebbi, távolabbi terveiről.

K.S.:- Nem gondolom azt, hogy egy embernek több arculata van. Egy politikus az én felfogásom szerint semmivel sem különb az átlagembertől. Hiszem, hogy minden ember fontos munkát végez, akár vezetőként, akár alkalmazottként. Egy a fontos: a választópolgároktól kapott bizalommal nem szabad visszaélni!

Fontosnak tartom, hogy egy politikus folyamatos kapcsolatban legyen a körzetében élőkkel. Akár közvetlenül, akár a település vezetőin keresztül hallgassa meg a véleményüket, problémafelvetéseiket. Nyilvánvaló, hogy minden problémára nincs azonnali megoldás, ám a közös gondolkodás nagy erőt jelent, amit ki kell használni.

Összegezve: a legnagyobb feladat, ami az egész országot érinti, a közbizalom visszaszerzése.

Ez pedig meglátásom szerint csak egy teljesen új szemléletváltással lehetséges. Nem szabad hagyni, hogy még mélyebbre süllyedjen a közélet! Ez a folyamat visszafordítható: SZÍVVEL – ÉSSZEL – BÁTORSÁGGAL!

 

(Kiemelt kép: memo.hu)

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle