Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

Választási esélylatolgatás

Noha magazinunk újságírói nem jövőbelátók és nincs varázsgömbjük sem, megpróbáljuk a választási esélyeket latolgatni. Figyelem! A tévedés jogát fenntartjuk.

Újságunk a nagyobb közvélemény-kutatók márciusban mért adatait veszi figyelembe.

 

Republikon: Fej-Fej mellett a jelenlegi kormánypárt és az ellenzék

A Republikon mérése szerint igen szorosnak tűnik a választási verseny. Szerintük azon fog múlni, hogy melyik pártszövetség tud több szavazót megszólítani és aktivizálni vasárnap.

A jelenlegi parlamenten kívüli kisebb pártok nem jutnának be az országgyűlésbe.

 

Republikon

49%
Fidesz-KDNP
46%
Egységben Magyarországért
5%
kispártok

 

 

Publicus intézet: Nagyon szoros verseny

A Publicus Intézet a Népszava megbízásából, 1001 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta a kormány és az ellenzék támogatottságát.

A válaszadók 33 százaléka a Fidesz-KDNP szövetségre, 31 százaléka pedig az Egységben Magyarországért szövetségre szavazna – az összes megkérdezett körében. A Mi Hazánk Mozgalom támogatottsága kettő, a Kétfarkú Kutyapárté egy százalék; az összes egyéb párt összesen egy százaléknyi támogatottsággal bír. A bizonytalanok aránya 32 százalék.

 

Publicus Intézet

33%
Fidesz-KDNP
31%
Egységben Magyarországért
1%
kispártok
32%
Bizonytalanok

 

IDEA: Biztos FIDESZ előny

A Fidesz–KDNP és az ellenzék szavazóinak elszántsága között lényeges különbség van, így a biztos  szavazók körében tovább nőtt, és hibahatáron túli mértékre emelkedett a kormányzópárt előnye.

A Fidesz–KDNP támogatottsága 1 százalékponttal emelkedett, és így elérte a 50 százalékot, miközben az ellenzéké 1 százalékponttal csökkent. A választáson biztosan résztvevő, listapreferenciával rendelkezők körében nincs más párt, amely elérné a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százalékos támogatottságot.

 

IDEA

50%
Fidesz-KDNP
43%
Egységben Magyarországért
7%
kispártok

 

MEDIAN: kicsi Fidesz előny, nőtt a különbség a két pártszövetség között

A teljes népességen belül a választani nem tudók/nem akarók aránya 13-ról 20 százalékra nőtt.

A baloldali pártszövetség esélyei romlottak. A Mi Hazánk Mozgalom bejutási küszöbön áll szerintük.

 

MEDIAN

49%
Fidesz-KDNP
43%
Egységben Magyarországért
5%
Mi Hazánk Mozgalom

 

Parlamenten kívül: Melyek a kis pártok esélyei?

Lapunknak Dr.Stelli-Kis Sándor, a Megoldás Mozgalom Budapest 13. választókörzetének képviselőjelöltje beszélt a parlamenten kívüli pártok lehetőségeiről:

„ Az a kérdés milyen lesz a részvétel. Azt mondják, hogy a magas részvételi arány nem kedvez a kisebb pártoknak. Ebben nem vagyok annyira biztos. Szerintem a magas részvétel azért kedvezne a kisebb pártoknak, mert mind a két nagy tábornak van egy aktív politika fogyasztó közönsége, aminek viszont van egy határa. Körülbelül ez 1,8-2 millió embert jelent pártszövetségenként. Ha megugrana a részvétel mintegy 80%-ra, akkor már megjelennének azok a szavazók, akik nem aktív politika fogyasztók – tehát akik vacillálnak és az utolsó pillanatban döntik el kire teszik voksukat. Ezzel megnőhet a kisebb pártok esélye.”

 

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle