Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

Szerbiában is választottak

MTI – Aleksandar Vucic hivatalban lévő köztársasági elnök nyerte meg a vasárnapi szerbiai elnökválasztást már az első fordulóban. A Szerb Haladó Párt kapta a legtöbb szavazatot az előrehozott parlamenti választáson, illetve a belgrádi önkormányzati választáson – derült ki az illetékes választási bizottságok hétfői előzetes eredményeiből.

 

A szerb  választási bizottság 95,56 százalékos feldolgozottság alapján a honlapján közölte, hogy az előrehozott parlamenti választáson, illetve az elnökválasztáson a részvételi arány 58,62 százalékos volt.
    

A választást a voksok 42,91 százalékának a megszerzésével a Szerb Haladó Párt (SNS) nyerte meg.  Ez 119 mandátumra lesz elegendő a 250 tagú parlamentben. Két évvel ezelőtt az SNS 188 mandátumot szerzett.

A második helyen az ellenzéki Együtt Szerbia Győzelméért nevű lista végzett a szavazatok 13,6 százalékával, amely 38 mandátumot ér.

A harmadik pedig az eddigi kisebbik kormánykoalíciós partner, a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) lett 11,51 százalékkal és 32 mandátummal.

A választási bizottság előzetes eredményei alapján az országgyűlésbe bekerült még a Remény koalíció (15 mandátum), a Muszáj koalíció (12 mandátum), valamint a Fogadalomtevők Szerb Pártja és a Dveri Mozgalom (10-10 mandátum).

A szerb pártok mellett a várakozások szerint öt kisebbségi párt is bekerült a parlamentbe. Az albán kisebbségnek egy, a horvát kisebbségnek kettő, a bosnyák kisebbségnek összesen 5 képviselője jutott be a törvényhozásba. A Vajdasági Magyar Szövetségnek várhatóan hat politikusa ülhet be a parlamenti patkóba. A legnagyobb délvidéki magyar párt két évvel ezelőtt kilenc mandátumot szerzett.

Az elnökválasztást már az első fordulóban Aleksandar Vucic nyerte meg a voksok 58,55 százalékának a megszerzésével – derült ki a választási bizottság adataiból, amelyeket 95,92 százalékos feldolgozottság mellett közöltek.

(KIEMELT KÉP: Antonio Bronic / Reuters)

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle