Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

Újabb 4 évre kapott 2/3-os felhatalmazást a Fidesz-KDNP

PRESS77 – Rendben lezajlottak a 2022-es országgyűlési választások. Az ellenzéki pártok sokat vesztettek, míg a volt-leendő kormányzópárt erősödött. Összegzés.

 

A szavazatok 98,96%-os feldolgozottsága mellett a Fidesz-KDNP immáron zsinórban harmadszorra ért el 2/3-ot, ezúttal több képviselőt parlamentbe juttatva, mint a négy évvel ezelőtti választáson. 2018-ban 133 képviselőjük szerzett mandátumot, míg a mostanin a 135.

Zárójelben megjegyezendő, hogy ezen maximum a budapesti 13. választókörzet változtathat, ahol a jelenlegi állás szerint a fideszes Szatmáry Kristóf vezet, 38 vokssal megelőzve az ellenzéki indulót, Vajda Zoltánt. A külföldi és levélszavazatok itt még fordíthatnak a helyzeten, hiszen közel 3000 szavazatot várnak még. Igaz, a végeredményen ez sem változtatna, ugyanis így maradna a Fidesz 2/3, az esetben bejutó 134 Fidesz-KDNP képviselő is elegendő ehhez. 

Az ellenzék 56 képviselőjét delegálhatja az alakuló parlamentbe, ez a szavazatok 34,89%-át jelenti.

A választás másik nyertese, az újoncként bejutó Mi Hazánk Mozgalom, aki magabiztosan 6,15%-al megugrotta a bejutási küszöböt, ez 7 képviselőt jelent.

Az egyéniben szerzett mandátumok esetében a fővárosban az Egységben Magyarországért pártjai domináltak, kettő körzet kivételével sikerült győzedelmeskedniük. Ahogy azt fentebb megemlítettük ez még változhat.

A vidéki településeken viszont Fidesz hegemónia alakult ki.

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata juttat be egy 1 főt.

Az NVI által közzé tett diagramon így fest az országgyűlés összetétele:

a képre kattintva megjelenik nagyobba!

 

(KIEMELT KÉP: Orbán Viktor beszéde közben a budapesti Bálnában. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott kép)

 

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle