Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

Megindul a jogállamisági mechanizmus hazánk ellen

MTI/ Press77-Ursula Von Der Leyen az Európai Parlament keddi, plenáris ülésen bejelentette, miszerint a következő szintre emelik a jogállamisági mechanizmust Magyarország ellen.

 

Hivatalosan is elküldték azt az értesítést a magyar kormánynak, melyből kiderül: megindul a kondicionalitási, más nevén jogállamisági mechanizmus az ország ellen. – ezt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke jelentette be kedden az Európai Parlamentben.

Mi is az a jogállamisági mechanizmus?

 

Az EU hivatalos weboldala eképpen fogalmazza meg:

„Az európai jogállamisági mechanizmus keretében a Bizottság, a Tanács és az Európai Parlament, valamint a tagállamok, a nemzeti parlamentek, a civil társadalom és egyéb érdekelt felek éves párbeszédet folytatnak a jogállamiságról. Ennek az új eljárásnak az alapját a jogállamisági jelentés képezi.

Az európai jogállamisági mechanizmus egyik fő célkitűzése az, hogy ösztönözze az intézményközi együttműködést, és minden uniós intézményt arra sarkalljon, hogy saját intézményi szerepének megfelelően járuljon hozzá ahhoz. E cél hátterében az áll, hogy az Európai Parlament és a Tanács régóta kiemelt érdeklődést tanúsít az ügy iránt. A Bizottság felkéri továbbá a nemzeti parlamenteket és a nemzeti hatóságokat, hogy vitassák meg a jelentést, és arra ösztönzi a többi nemzeti és uniós szintű érdekelt felet, hogy vegyenek részt a folyamatban.

A mechanizmus részeként évente készülő jogállamisági jelentés és a tagállamokkal végzett előkészítő munka alapul fog szolgálni a témáról az EU-n belül folytatandó eszmecserékhez, valamint a jogállamisági problémák kialakulásának vagy elmélyülésének megelőzéséhez. A tagállamok, ha idejekorán azonosítják a kihívásokat, és együttműködnek a Bizottsággal, más tagállamokkal és az érdekelt felekkel (például az Európa Tanáccsal és a Velencei Bizottsággal), könnyebben meg tudják óvni a jogállamiságot.”

 

Ez a folyamat a gyakorlatban sokat változott, finomodott. E mechanizmus eredményeképpen vethetnek ki szankciókat az eljárás alá vont tagország felé: az Európai Bizottság elveheti a tagállamtól az uniós támogatásokat, ha bebizonyosodik, hogy az megsérti az EU alapvető értékeit, és ami a legfontosabb szempont: ezzel árt az unió költségvetésének is.

Ezen eljárás valamennyivel enyhébb, mint a sokat emlegetett 7-es cikkely, mely megvonhatja az adott tagország szavazati jogát.

 

Von Der Leyen bejelentésében kifejtette: a jogállamisággal kapcsolatos aggályaikat már korábban felvettették, melyre válaszadási lehetőséget adtak Magyarországnak. A válaszok azonban nem nyugtatták meg.

 

 “Arra a következtetésre jutottunk, hogy meg kell tennünk a következő lépést” – tette hozzá.

 

Az Európai Parlament szerdai ülésén vitáznak a lengyel és a magyar jogállamisági helyzetről.

(KIEMELT KÉP: Ursula Von Der Leyen, az EU hivatalos weboldala)

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle