Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatót tartott

MTI/ Press77- Magyarország miniszterelnöke nemzetközi sajtótájékoztatón válaszolt a sajtó kérdéseire, melyen többek között beszélt az aktuális külpolitikai helyzetről, pártjának újbóli győzelméről, valamint az EU által elindított jogállamisági mechanizmus kérdéséről is. Összefoglaló

 

A magyarországi választásról szólva úgy értékelt Orbán Viktor, miszerint három tényezőnek köszönhető az újbóli-kétharmados- győzelmük:

Az első, hogy a magyarok békét akartak, és miután a szomszédban háború zajlik, arra szavaztak, aki nagyobb garanciát jelent a békére.

„A második körülmény az, hogy Magyarország sikeres ország, Európa két legsikeresebb országa ma Lengyelország és Magyarország. Ebben a két országban a legnagyobb a gazdasági növekedés, a legalacsonyabb a munkanélküliség, a legmagasabb a családtámogatások aránya, és az elmúlt tizenkét évben Magyarországon volt a legnagyobb adócsökkentés”- fogalmazott Orbán Viktor.

Szerinte a harmadik pedig az, hogy az ellenfél egy hatalomért koalíció volt, ami alapvetően tiszteletlenség a választókkal szemben.

Az árstoppal kapcsolatban Orbán Viktor arról beszélt, hogy fenntartanák azt, amíg „ilyen bolond infláció van Európában”.

Ismertette azt is, hogy május végénél előbb nem alakul meg az új kormány.

Külpolitikai kérdésekkel kapcsolatosan is válaszolt.

„Továbbra is az Európai Unión belül képzeljük el Magyarország jövőjét és aktívan részt akarunk venni a jövő Európai Uniójának kialakításában.”

Hozzátéve:

“NATO tagállam vagyunk, azok is maradunk, és egy jóval erősebb hadsereget akarunk építeni, ezzel a NATO-t is erősítjük{..}”

Elmondta azon véleményét is, hogy súlyos gazdasági válság van kibontakozóban, melynek rengeteg oka van, de úgy gondolja, hogy a legfontosabb ezek közül az Oroszországra kivetett szankciórendszer.

“Ennek meg fogjuk fizetni az árát” – fogalmazott.

A Reuters zsurnalisztájának kérdése, mely úgy szólt:

“Kész-e Magyarország eleget tenni annak az orosz követelménynek, hogy rubelben kell fizetni a gáz importért?”

Magyarország volt-leendő miniszterelnöke eképpen válaszolt:

“Nekünk nem okoz semmilyen nehézséget rubelben fizetni, ha az oroszok ezt kérik, akkor rubelben fogunk fizetni”.

A jogállamisági mechanizmusról szólva Orbán Viktor arról beszélt, miszerint a legfontosabb dolog a szövetség megerősítése Lengyelországgal, egyedül nem lehet állva maradni egy ilyen viharban.

“A lengyelekkel közös védelmi közösségben vagyunk, nem engedjük, hogy bármelyikünket kizárják az európai döntéshozásból. Annak ellenére, hogy a külpolitikai területen nem értünk egyet.” -fejtette ki Magyarország miniszterelnöke

Hozzátéve:

“Nem értem a jogállamisági eljárás alapját, de megvárom az Európai Bizottság levelét.”

“Az Európai Bizottság és az Európai Parlament döntései nem fair, jogszerű semleges döntések, hanem baloldali politikai motivációjú döntések”

Végül, de nem utolsósorban az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban feltett kérdésekre is válaszolt a miniszterelnök.

“NATO -tagállam vagyunk, NATO döntés nélkül nem mozdulunk ki Magyarország területéről”-ezt azon kérdésre mondta el, ami arról szólt, hogy adott esetben megvédenék-e a kárpátaljai magyarokat.

Ukrajnáról beszélve, azt mondta:

“Az ukránokat megtámadták, védik a hazájukat, keményen harcolnak, ez számomra nem meglepetés.

Ez egy szomorú történet, amit nem tartok időszerűnek hosszan taglalni. A magyarokat sokat bántották az elmúlt években Ukrajnában, ez be is árnyékolta az ukrán-magyar viszony. Egy keresztény ország ezzel nem foglalkozik ilyenkor.”

Kérdésre elmondta annak az okát is, hogy a győzelmi beszédében miért nevezte az ukrán elnököt ellenfélnek.

“Azt szoktam mondani amit gondolok. Az ukrán elnöknek van egy rossz szokása, meg akarja mondani mindenkinek, hogy mit csináljon. Erről le kell szoknia, különösen ha segítséget kér.”

Orbán Viktor ismertette, hogy beszélt Vlagyimir Putyinnal a háború kérdéséről, és telefonon azt kérte az orosz elnöktől, miszerint kössenek azonnali fegyverszünetet. Elmondása szerint erre Putyin úgy reagált, hogy készek erre, abban az esetben ha az ukrán fél hajlandó a kéréseiknek megfelelően cselekedni.

A másfél órás sajtótájékoztató megtekinthető az interneten.

 

 

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle