Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

Májustól emelkedhetnek a taxis tarifák Budapesten(Frissítve:04.15)

MTI- Budapesten a taxis személyszállítás alapdíja 1000 forintra, a kilométerdíj 400 forintra, a percdíj pedig 100 forintra emelkedik május 9-től, amennyiben az erről szóló javaslatot jövő szerdán elfogadja a Fővárosi Közgyűlés – jelentette be az általános főpolgármester-helyettes, budapesti sajtótájékoztatóján.

 

Kiss Ambrus kifejtette: ez az intézkedés nagyságrendileg 35 százalékos áremelkedést jelent majd a fogyasztóknak.

Az áremelés mértékét a főpolgármester-helyettes azzal indokolta, hogy a taxik hatósági árai 2018. július 1-jén változtak utoljára.

 

“Erre az ágazatra is vonatkoznak a közgazdasági szabályok: ha drágább az üzemanyag és az azon kívüli maginflációs adatok is emelkednek, akkor erre reagálni kell”.

 

Ráadásul míg 2020 márciusában – a pandémia kitörése előtt – a taxisok száma 6754 volt a fővárosban, a legutolsó adat szerint már csak 5070 maradt belőlük.

Felidézte, miszerint a taxis szervezetek 2021 novemberében kezdeményezték az ártárgyalások megkezdését. Akkor a fővárosi önkormányzat még úgy látta, nincs hatáskörük az ügyben az ármoratórium miatt. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium azonban idén februárban jelezte, a moratórium erre nem vonatkozik, így van lehetőségük az áremelésre.

 

“A tárgyalások ezt követően folytatódtak, a most bejelentett tarifa emelés pedig az egyeztetéseken elért kompromisszumos megoldást tükrözi” – tette hozzá Kiss Ambrus.


Ugyanakkor jelezte, a munka még nem ért véget, a tárgyalások hatására változtatásokat kezdeményeznek a taxirendeleten. Példaként említette, a taxik ellenőrzési rendszerének erősítését.

Úgy vélte a nem minősített személyszállítást végzők száma megnőtt, ezért 190-ről 240-re emelik az átlagos havi ellenőrzések számát, amelyeket továbbra is a BKK végez.

Ezen kívül azt is kezdeményezik a kormánynál, hogy a taxik engedélyezett életkorát emeljék 15 évre.

Kiss Ambrus szerint ezt a lépést a teljesen felborult gazdasági környezet mellett az teszi szükségessé, hogy úgy látják, több vállalkozónak gondot fog okozni a gépjármű csere.

A főpolgármester-helyettes elmondta, hogy mivel a jelen helyzetben nem tudni, mi lesz az üzemanyag ársapkával vagy milyen változások lesznek az alkatrészpiacon, ezért egy automatizmust akarnak kidolgozni a tarifa emelés ügyében.

Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke arról beszélt, miszerint nem tudják előre, hogy az üzemanyag rögzített hatósági árát mikor vezetik ki, ezért az egyeztetések folyamatosak lesznek.

Horacsek Róbert, a korábbi taxis demonstráción résztvevő taxisok  szóvivője ismertette: a tárgyalások résztvevői megállapodtak abban, hogy újra leülnek tárgyalni a tarifáról, amennyiben az üzemanyagárak a jelenlegi szinthez képest 20 százalékkal emelkednek.

UPDATE: 2022.04.15

A szerdai ülésén elfogadta a taxirendelet módosítását a Fővárosi Közgyűlés. Így már biztossá vált, miszerint májusban emelkednek a díjak.

(KIEMELT KÉP: illusztráció,Pixabay)

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle