Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

Ellenszélben- Interjú Vajda Zoltánnal

Magazinunk Vajda Zoltánnal, az ellenzéki összefogás végül megválasztott egyéni képviselőjével beszélgetett.  Szó esett a választásról, leendő munkájáról és nem utolsósorban terveiről.

 

Press77: – 4 évvel ezelőtt hasonlóan szoros küzdelemben Szatmáry Kristófnaksikerült győznie. Az idei választáson viszont Önnek. Minek köszönhető ez a változás?

Vajda Zoltán: – Alapvetően az ellenzéki összefogásnak. Négy éve két másik ellenzékipárt is indított jelöltet, egy pedig az utolsó pillanatban lépett vissza a javamra. 

Ez több mint tíz százalékkal csökkentette a támogatottságomat. És bár ez a múlt közös jelöltként most egy aránylag kényelmes győzelem esélyét kínálta, sajnos az összefogás tragikus általános eredménye és a billegő körzet jelleg miatti igen kemény fideszes kampány az utolsó pillanatig kérdésessé tette a győzelmemet.

 

Press77: – A Kertváros és Alsórákos egyéni országgyűlési képviselőjeként miként tudja hallatni ezen városrészek „hangját”?

V.Z: – Mint új képviselő még nem látom teljesen tisztán a Parlamenten belüli lehetőségeket, de biztosak lehetnek abban, hogy addig fogok elmenni,ameddig lehet és érdemes.

Arra készülök azonban, hogy a helyi közösségek életében történő aktívrészvétellel a helyben megoldható problémák helyben történő megoldását segítsem elő. Ez a Kertvárosban a regnáló önkormányzat miatt egy kissé nehezebbnek tűnik, de a tervezett társadalmi párbeszédre alapozva folyamatosan rajta tartom a szememet a képviselő testületen.

Alsórákoson viszont a zuglói vezetéssel várhatóan sokkal jobb együttműködést tudok kialakítani.

 

Press77: – Sok olyan vélemény van, miszerint az ellenzéki képviselőknek nem kéne felvennie mandátumukat a parlamentben. Erről mit gondol?

V.Z.: – A parlamenti képviselők feladata, hogy a megbízóik – értsd: a választóik – érdekeit a lehető leghatékonyabban képviseljék. Kezdőként egyelőre úgy látom, hogy a legtöbbet akkor tudom elérni, ha a ház tevékenységében való részvétel mellett a helyi közösséggel való folyamatos személyes és információs kapcsolattartást magas szintretudom fejleszteni.

 

Press77: – A Fidesz-KDNP pártszövetség újból megszerezte a szavazatok 2/3-adát. Véleménye szerint hol úszott el a kormányváltás esélye?

V.Z.: – Erősen leegyszerűsítő egy -egy okra visszavezetni a történteket. Sok tényező közös hatásáról kell beszélnünk és az eredményhirdetéshez alaposabb és érzelemmentesebb elemzői munkára van még szükség. A sajtóból már valószínűleg minden okot ismerünk és mindenki érzelmei szerint belekapaszkodhat az értékrendjének leginkább megfelelőkbe.Egyelőre egy dolgot állíthatunk teljes bizonyossággal: a kormányváltás esélye valahol 2021 nyara és 2022 április 3-a között úszott el.Sejtésem szerint pedig az utolsó időszakban jelentős hátrányt okozott nekünk a háború okozta ijedtség.

 

Press77: – Az Egységben Magyarországért pártjai együttműködnek továbbra is,vagy külön-külön folytatják munkájukat?

V.Z: – Nagyon fontos, hogy a kampány alatt összeállt társadalmi erő neszóródjon szét. Ehhez minden szereplőnek akarnia kell a további együttműködést.

Ha az első reakciókat követően nem egy, hanem esetleg két nagyobb tömbben egyesülnek az ellenzéki csoportok, mindenképpen képesnek kell maradniuk a következő nagy megmérettetések során történő, a mostaninál hatékonyabb szövetkezésre.

 

Press77: – Ekkora többségű országgyűlésben milyen eszközei lehetnek a kisebbségbe került pártok képviselőinek?

V.Z: – A Parlamenten belül elég szűknek tűnik a mozgástér.

A jelen helyzetben a legfontosabbnak a tisztelt házon kívüli tevékenységet tartom.

Már megvannak a konkrét terveim a választók elérését és bevonását célzó közösségi munkára, aminek fókuszában a polgárokkal való rendszeres kapcsolattartás és a valós információkkal történő ellátásuk áll.

 

 Press77: – Az ellenzéki pártok vezetőinek egyrésze Márki-Zay Pétert kezdte elhibáztatni. Ön szerint valóban Ő okolható?

V.Z.: –  Mint minden esetben, most sem az egyik vagy másik végponton találhatóaz igazság. Sok ember hajlamos elfogadni az ilyen fekete-fehér megoldásokat. A két karakteres szélső szín között azonban a szürke ezer árnyalata található. El kell telnie egy kis időnek, hogy a kampány érzelmeitől és a csalódás utáni első indulatoktól mentesentudjuk értékelni az eseményeket. Egy biztos: Márki-Zay Péter teljes odaadással végezte a dolgát.

Press77: – Végezetül: kérem avassa be olvasóinkat jövendőbeli terveiről. 

Mik a politikai ambíciói?

V.Z.: – Feltett szándékom, hogy fenntartom oktatói állásomat, ami biztosítjaszámomra az anyagi függetlenséget. Ez lesz a garanciája annak, hogy a politikai tevékenységem során mindig az általam helyesnek tartott úton haladjak.

Egyetlen ambícióm, hogy ezzel a hozzáállással képviseljem azoknak a polgártársaimnak az érdekeit, akik ezzel a feladattal megbíztak. Ezúton is szeretném megköszönni a bizalmukat! A továbbiakban a politikai pályámon nyilván döntési helyzetek tömegeadódik, amelyeknél a tőlem eddig megszokott nyíltsággal és a választóim érdekében lépek.

(KIEMELT KÉP forrás: Vajda Zoltán weboldala)

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle