Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

Reynders: “Nincs pozitív fejlemény a jogállamiság magyarországi helyzetével kapcsolatban”

MTI – Az Európai Bizottság nem tud beszámolni pozitív fejleményekről a jogállamiság magyarországi helyzetével kapcsolatban – jelentette ki Didier Reynders igazságügyi uniós biztos Brüsszelben, az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságának (LIBE) a jogállamiság magyarországi helyzetéről folytatott vitáján szerdán.

 

Didier Reynders beszédében reményét fejezte ki, hogy a folyamatban lévő eljárások lehetővé teszik a magyar hatóságok számára, hogy megfelelően reagáljanak az Európai Bizottság által megfogalmazott aggályokra.

Ismertette, miszerint az  Európai Bizottság számos kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben a közös értékek megsértése miatt, köztük az akadémiai szabadsággal, valamint a civil társadalmi szervezetek, a migránsok és a szexuális kisebbségekhez tartozók jogaival összefüggésben.

“Nemrégiben az uniós bizottság eljárást indított a gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatban is, amelyre választ vár Magyarországtól, mielőtt arról döntene, hogy az Európai Unió Bírósága elé vigye-e az ügyet” – mondta.

Hidvéghi Balázs a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője hozzászólásában kifejtette:

“Vannak olyan területek, amelyeknél a döntések kizárólag a tagállamok hatáskörébe tartoznak.

A gyermekek védelme vagy az oktatás esetében az Európai Uniónak nincs kompetenciája!”

A képviselő beszédében közölte:

“Magyarországon a felnőtteknek joga van az önkifejezésére, beleértve a szexuális élet területét is. Ennek ellenkezőjének állítása hazugság!”

“A gyermekek védelmével kapcsolatos magyar törvény elleni támadás valójában ideológiai alapú, boszorkányüldözést jelent” – tette hozzá.

“Az Európai Bizottságnak el kellene fogadnia a magyar nép akaratát, és fel kellene hagynia a politikai támadásokkal!” – zárta hozzászólását Hidvéghi Balázs.

Donáth Anna, a Momentum Mozgalom EP-képviselője felszólalásában elmondta: április 3. óta számos magyar döntött úgy, hogy elhagyja Magyarországot homoszexualitása miatt, vagy azért, mert homoszexuálisként családra vágyik. Véleménye szerint a gyermekvédelmi törvényről tartott népszavazás törvénytelen volt, illetve politikai eszközként szolgált, amelyet – mint mondta – a magyarok többsége nem támogatott.

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle