Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

Kormányinfó: a kormány javaslatot tesz a veszélyhelyzet jogállásának kiszélesítésére

KIEMELT KÉP: MTI / Bruzák Noémi

MTI / Press77- Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter ma tartotta a választás utáni első kormányinfóját. Összefoglaló.

 

 

A május 16-tal kezdődő héten választja meg az Országgyűlés a miniszterelnököt

A sajtótájékoztatón Gulyás Gergely elmondta: a kormányfő megválasztása után egy-két nappal megalakul az új kormány.

“A kormány megalakulásának feltétele, hogy a parlament elfogadja a kormány szerkezetéről szóló törvényt, ezt a kabinet május 2., az új Országgyűlés megalakulása után haladéktalanul beterjeszti, a törvényjavaslat soron kívüli tárgyalását kérve.” -tette hozzá.

A miniszter ismertetése szerint Orbán Viktor miniszterelnök -miután tárgyalt vele-, ismét Kocsis Mátét javasolja a Fidesz frakcióvezetőjének.

“Ezzel a személyi döntéssel azért nem lehetett várni, mert az Országgyűlés megalakulását megelőzi a frakciók megalakulása, valamint azok az egyeztetések, amelyek ahhoz szükségesek, hogy az alakuló ülésen meg lehessen választani a parlamenti tisztségviselőket” – mondta el a miniszter.

Gulyás Gergely emlékeztetett arra, hogy a kormány megbízatása az új Országgyűlés alakuló ülésével szűnik meg, és mindaddig, amíg az új kormány nem alakul meg a miniszterelnök és a miniszterek ügyvezetőként látják el feladataikat.

A kormányinfón a miniszter elmondta, miszerint Orbán Viktor tárgyalásokat folytat az új kormány megalakításáról, és ha ezek eredményre vezetnek, azt a kormányfő közölni fogja a nyilvánossággal.

“Addig minden más találgatás” – fogalmazott.

 

Hozzátéve:

“Az megfelel a valóságnak, hogy a miniszterelnök sokakkal már beszélt, sokakkal még beszélni fog azok közül, akikkel a jövőbeni kormányzást elképzeli.”

 

Koronavírus-járvány

A pandémiával kapcsolatban Gulyás Gergely úgy fogalmazott, hogy intenzitása csökkent, de a vírus nem tűnt el. A járvány miatt 24-en meghaltak, az új fertőzöttek száma 3041. Kórházban 1500 koronavírusos beteget ápolnak, közülük az invazívan lélegeztettek száma 48, vagyis a súlyos kezelésre szorulók száma a korábbiakhoz képest jelentősen csökkent.

A miniszter úgy látja, a megbetegedések száma elég jelentős kilengéseket mutat, tehát a vírus továbbra is velünk van, és a legidősebbek, valamint más betegségekkel is küszködők a különösen veszélyeztetettek.

 

A kormány javaslatot tesz a veszélyhelyzet jogállásának kiszélesítésére

A tárcavezető ezzel kapcsolatban kiemelte: a járványhelyzet miatt bevezetett veszélyhelyzet május 31-én megszűnik, de mivel a szomszédban zajló háború miatt is fontos, hogy az országnak cselekvőképes kormánya legyen, kezdeményezik a veszélyhelyzet tényállásának kiegészítését a humanitárius katasztrófa, illetve a szomszédos országban zajló háborús konfliktus esetével.

“Remélhetőleg nem kell majd élni ezzel az eszközzel, de meg kell teremteni a lehetőségét” – tette hozzá.

 

Háború Ukrajnában

“Jelenleg reális forgatókönyvnek tűnik, hogy hónapokig, akár évekig tarthat a háború, és a csapatmozgásokból az látszik, hogy lehetnek a jelenleginél intenzívebb harcokat hozó szakaszok is”

A háborúval kapcsolatban ismertette, hogy eddig 625 ezer Ukrajnából menekülő lépte át a határt.

Teljesen pontos számok nem állnak rendelkezésre, de több tízezren, talán százezren tartózkodnak Magyarországon, az érkezők több mint 80 százaléka viszont elhagyta az országot.

“Magyarország -első biztonságos országként- mindent megtesz, hogy azoknak, akiknek el kell hagyniuk az otthonukat, menedéket, ellátást, munkát, oktatást, étkezést biztosítson.”

 

Egészségügy

 Az egészségügy helyzetéről is nyilatkozott Gulyás Gergely. Azon álláspontját fejtette ki, miszerint sok fontos átalakítás megtörtént már az egészségügyben, az orvosi kamarával egyeztetve.

  “Az új szolgálati jogviszonyról szóló törvényt egyöntetűleg fogadta el a parlament. Sem a magyar történelemben, sem Európában nem volt akkora orvosi béremelés, mint az előző ciklusban.”- emelte ki a miniszter.

Rezsicsökkentés

A rezsicsökkentésről szólva a Miniszterelnökséget vezető miniszter megemlítette: nehezen becsülhető, hogy meddig maradnak a jelenlegi piaci árak, ám a kormányzatnak van terve a finanszírozáshoz szükséges források előteremtésére.

“Különadókról egyelőre nem tárgyalt a kabinet, de nem zárható ki, hogy lesznek ilyenek.”- ismertette Gulyás.

 

A Pénzügyminisztérium munkatársainak őrizetbe vételét érintő kérdésre azt mondta: a gyanúsítás öt személyt érint, köztük a legmagasabb rangú főosztályvezetőként dolgozott. Elmondta azt is, hogy kisebb csalásokról van szó. Mivel a pályázatokkal kapcsolatos felülvizsgálatot a Miniszterelnökség végzi, ott is érintett egy osztályvezető.

Orosz gáz vásárlás

A miniszter értelmetlennek tartja az orosz gáz vásárlásával kapcsolatos vitát és moralizálást, anélkül ugyanis mind a magyar, mind a német gazdaság “letérdel”. Az olajjal kapcsolatban azt mondta: látni kell, az mivel váltható ki. Megjegyezte: a százhalombattai olajfinomító átállítása több évig tartana és több százmilliárd forintba kerülne.  

Infláció-Büdzsé

Gulyás Gergely szerint nem vitás, hogy az infláció megugrása miatt módosítani kell a 2022-es büdzsén, akár bármely más országban, de a részletekről konkrét döntés nincs. Közlése szerint a cél az, hogy továbbra is a parlament tavaszi ülésszakán szavazzák meg a költségvetést, ha ez a kormányalakulás éveiben nehézségekbe is ütközik.

A jelenlévő újságírók a jogállamisági eljárásról  is kérdezték a tárcavezető minisztert.

Erre a kérdésre úgy válaszolt, miszerint  Brüsszel ugyan sok szempontból nem működik demokratikusan, a tagállamok viszont igen, ami komoly támaszt ad a magyarországi véleményeknek.


Kijelentette:

“Jogállamisági viták valójában nincsenek, politikai viták vannak, és erre húznak egy jogállamisági köntöst az Európai Parlamentben és részben a bizottságnál is.”

 

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle