Kultúra és Közélet

Demeter Márta (Lehet Más a Politika)

1983. március 6-án született Budapesten. Politikai pályafutását az MSZP-ben kezdte, majd kilépett onnan, azzal indokolva lépését, hogy „az MSZP formális és informális vezetői közül többek tettei is olyan kérdéseket vetnek fel, amelyek egyértelműen megkérdőjelezik a párt hitelességét, illetve elkötelezettségét a kormányváltásra”. Ezt követően független képviselőként dolgozott, majd 2017. szeptember elsején csatlakozott az LMP parlamenti frakciójához. Első ciklusát tölti az országgyűlésben, ahol jelenleg a költségvetési bizottság alelnöke, de alapvetően a kül- és biztonságpolitika a fő szakterülete.

Beszélgettünk mindennapi munkájáról és a kezdetekről.

-Milyen út vezetett a parlamenti székéhez?

-Nem készültem politikusnak. 2007-ben lettem az MSZP tagja, amikor egy nagyon kedves barátom hívott el a zuglói szervezetbe, menjek el velük egy olyan kitelepülésre, ahol a választópolgárokkal találkoznak politikusok. Jó közösséget ismertem meg, és azt az esélyt, hogy az embernek lehetősége van a helyiek életét jobbá tenni, helyben formálni a közügyeket. 2010-ben az önkormányzati választásokon képviselő-jelöltként indultam, akkor lettem az MSZP zuglói szervezetének elnökségi tagja. Majd 2011-ben elindultam az önkormányzati időközi választáson, az akkori politikai viszonyok között több, mint 30 százalékos eredményt sikerült elérni. 2012-ben lettem az MSZP országos elnökség tagja, az országos politikában már biztonsági és honvédelmi kérdésekkel foglalkoztam. 2014-ben az ellenzék országos listáján kaptam bizalmat a választóktól, így kerültem be az Országgyűlésbe.

-Említette, hogy nem készült politikusnak. Ez magával hozza azt is, hogy nem rendelkezett e szakma mélyebb ismereteivel. Hogyan sikerült mégis „megtanulnia” a politikusi munka mikéntjét?

-Időbe telt megtanulni az országgyűlési munka sajátosságait, a törvényalkotási munka első látásra kibogozhatatlan rejtvényeit, az Országgyűlés működési mechanizmusait. Nagyon fontos ugyanis az, ha beérkezik egy helyi probléma vagy megoldási javaslat a választóktól, azt miként lehet a leghatékonyabban képviselni azt bent is. Nem véletlenül javasoltam már többször, hogy az országgyűlési képviselők részesüljenek pár hónapos központi képzésben, amikor bekerülnek az Országgyűlésbe.Az országgyűlési képviselők ugyanis nagyon sok helyről érkezhetnek, a legkülönfélébb tapasztalatokkal, akiknek az Országgyűlés egy vadonatúj munkahely. Mint minden új munkahelyen, nekik is segítség kell, míg megismerik a parlamenti munkafolyamat összes részletét.

-Interjúsorozatunkban fiatal képviselőnőkkel beszélgetünk. Fontos kérdés, az is hogy ők miképp látják saját helyzetüket. Önnek okozott-e nehézséget – elsősorban a munkáját tekintve -, hogy fiatal képviselőnőként vesz részt a parlamentben?

-Nem éreztem úgy, hogy azért mert nő vagyok bármilyen hátrány ért volna. Érdekes, hogy a kormánypárti „beszólások” is elkerültek, melyeket több politikustársam már megtapasztalt. Az első szexista megjegyzést egy hónappal ezelőtt kaptam, nemzetbiztonsági bizottsági ülésen. Képviselőtársaimmal mindig következetesen kiállunk egymás mellett ilyen esetben. Fontos látni, a kormánypárti képviselők ilyenkor nem az adott képviselőt sértik meg, hanem nagyon rossz üzenetet közvetítenek a társadalom felé, cserben hagyva azokat a kiszolgáltatott nőket és férfiakat, akiket rendszeresen verbális vagy fizikai atrocitás ér. Fontos tudni, hogy a megkülönböztetés nem csak nemi alapú lehet, hanem a fiatalokat is érintheti, pusztán életkoruk miatt. Azért is külön meg kell vívni, hogy fiatal képviselőként az ember bizonyítsa, mélyen elkötelezett a szakpolitikai irányultsága mellett. Mindig azt vallottam, hogy szorgalommal az ember gyorsabban szerezhet tapasztalatot, de életünk végéig tanulunk és nem hagyhatóak figyelmen kívül a nálunk tapasztaltabbak meglátásai.Sokan előítélettel tekintenek a politikusi hivatásra. Hozzáteszem, lehet sok rossz példát felhozni, mert a magyar politikusok egy része mindent megtett és megtesz, hogy ez a kép alakuljon ki a honatyákról és honanyákról. Ezért meggyőződésem, érdemben kell változtatnunk a magyar politikai kultúrán.

-Jelenleg Ön a költségvetési bizottság alelnöke. Kérem beszéljen erről a tevékenységéről bővebben.

-Ahogy a nevében is benne van, elsősorban az ország költségvetését érintő kérdésekkel, valamint az ezekhez kapcsolódó beszámolókkal foglalkozik. Emiatt rengeteg törvényjavaslat és szinte minden szakpolitikai indítvány a napirend részét képezheti. Fontos feladata a bizottságnak az éves költségvetés tervezetének jóváhagyása, és az előző évi büdzsé végrehajtásának az ellenőrzése. Sajnos ebben a bizottságban is szomorú valósággá vált az a fideszes gyakorlat, amely lényegében elszabotálja a bizottság ellenőrző szerepét, működését.Bizottsági alelnökként például már kilenc alkalommal adtam be javaslatot a letelepedési kötvény-ügy kivizsgálásával kapcsolatban, ez sajnos a mai napig süket fülekre talál, mert a kormánypárti többség nem hajlandó napirendre venni.

-Eddigiekben legfőképpen munkájáról esett szó. Levezetésképpen kérem beszéljen arról, hogy mint Demeter Márta, hogyan tudja egy mederben tartani a politikusi mivoltát, és a magánéletét?

-Valóban nem könnyű összeegyeztetni a munkát a magánélettel, de nem csak a politikusok vannak ezzel így. Szerencsésnek érzem magam, hiszen a családom támogat mindenben. A legfontosabb kérdéseket természetesen meg szoktunk beszélni, így azt is, amikor kiléptem az MSZP-ből, ugyanúgy, mint az LMP frakcióhoz való csatlakozásomat. Az ilyen fontos döntések mindig hatnak a család életére is, a mai politikai életnek pedig sajnálatos velejárója, hogy mind a politikus, mind a nem közszereplő családtagjai támadásoknak lehetnek kitéve. Mindemellett vitathatatlan, hogy nem könnyű az egyensúlyt megtartani, a család és a munka között, de folyamatosan törekszem rá.

  • Köszöntjük a Press77 Magazin főoldalán!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.felül
toggle