Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

Színházigazgatók-Simon Lajos (Zenthe Ferenc Színház, Salgótarján)

A 2012-ben nyitott színház igazgatójával, Simon Lajossal beszélgettünk. Szó esett előadásaikról, jelenlegi helyzetükről, terveikről és más egyéb érdekességekről.

 

 

 

 

– Kérem ismertesse olvasóinkkal színházát.

– A salgótarjáni színjátszás alapjait nagyrészt az 1878-ban alapított Salgótarjáni Acélgyári Olvasóegylet rakta le, az elmúlt évtizedekben számos amatőr társulat is működött, de Magyarország megyeszékhelyei között 2012 áprilisáig egyedül Salgótarján nem rendelkezett önálló professzionális színházzal, illetve színházi társulattal. A helyi művészeti élet képviselőinek kezdeményezésére, társadalmi összefogással és az önkormányzat támogatásával ekkor alakult meg a Zenthe Ferenc Színház, melyet az önkormányzati tulajdonú Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft. működtet.
Hazánk egyik legfiatalabb, Nógrád megye egyetlen színháza produkciós színházként kezdte meg működését, 80%-ban salgótarjáni és nógrádi kötődésű művészekkel, színházi szakemberekkel, akik közül többen számos egyéni szakmai díj birtokosai.
Színházunk küldetésének megfelelően úgynevezett „népszínházként” funkcionál, műfajilag sokszínűségre törekszik: a klasszikus művektől a zenés darabokon át a kortárs drámák színreviteléig. Kedvelt gyermek, ifjúsági és felnőtt előadásaink a helyi mellett a magyarországi és a határon túli színházlátogatók egyre szélesebb közönséghez jutnak el. A Zenthe Ferenc Színház feladatai és funkciói egyébként alapvetően ugyanazok, mint bármely más vidéki, megyeszékhelyi kőszínházé.
A társulat alapító tagjai mellett évről évre egy-egy szerepre szerződtetünk országosan ismert színművészeket, rendezőket, dramaturgokat, jelmez és díszlettervezőket. Így például évek óta együtt dolgozunk Mikó Istvánnal, Bozó Andreával, Koltai Róberttel, Vándor Évával, rendezett már nálunk Csizmadia Tibor és Halasi Imre is, díszlet és jelmeztervezőként pedig Bobor Ágnest és Laczó Henriettet is alkalmaztuk. A társulat meghatározó tagjaként említhető Csernák János, Jakab Csaba, Kovács Vanda, Marjai Virág, vagy állandó díszlet- és jelmeztervezőnk Pallós Nelli. A helyiek közül legismertebb Gyuriska János színművész, aki rendezőként a Hazatérés című előadást is jegyezte. Nagyon jó a társulat, kiválóak és hihetetlenül lelkesek is a munkatársaim!

– Mennyire sikerült színházának beintegrálódni a mai magyar kultúra életébe?

– A Zenthe Ferenc Színház megalakulása óta a sokat fejlődött, művészileg megtalálta helyét, szerepét a helyi, a megyei és az országos színházi életben. Hatodik évadunkban büszkeséggel mondhatjuk el: a Zenthe Ferenc Színház megalakulásával – évadról évadra dinamikusan növekvő előadásszám és országos ismertségű művészek-alkotók csatlakozása mellett – megpezsdült Salgótarján színházi és kulturális élete, sikerült leraknunk a salgótarjáni színház alapjait, országjárásunk révén pedig felhelyeztük Salgótarjánt, valamint Nógrád megyét az ország színházi térképére.
A színház salgótarjáni premierjei, előadásai mellett Nógrád megyében bérletes sorozat keretében nyújt színházi élményt Pásztón és Szécsényben, de évadonként több előadást játszik a nagyobb megyei településeken, a fővárosban és Kárpát-medence szerte. Kiemelten kezeljük a határon túli magyarság színházi ellátását, ezért is játszik már évek óta a társulatunk a Felvidéken: Dunaszerdahelyen, Füleken, Losoncon, Gútán, Perbetén, Somorján, Rimaszombatban, az új évadban pedig a szlovéniai Lendván és a szerbiai Zentán.
Kiváló partnerkapcsolatot építettünk ki számos hazai színházzal is, mint pl. a Nemzeti Színház, a Gárdonyi Géza Színház, a József Attila Színház, a Thália Színház, a Veszprémi Petőfi Színház, a Váci Dunakanyar Színház. Budapesti Operettszínház, Bartók Kamaraszínház, Experidance és a Veres1Színház.
Művészeti tevékenységünk mellett – mint szellemi, művészeti hagyatékának egyik örököse – kötelességünknek érezzük névadónk, Zenthe Ferenc, a Nemzet Színésze kultuszának ápolását is.

– Milyen előadásokat terveznek az évadra?

Következő bemutatónkat a Színházi Világnapon tartjuk. Jean Cocteau: Rettenetes szülők című drámáját állítjuk színpadra. Az előadás Gyuriska János rendezésében látható majd, a szerepek megformálói Kökényessy Ági (első ízben a Zenthe társulatában), Kovács Vanda, Jakab Csaba, Bánfi Kata és Farkas Zoltán, díszlet és jelmeztervezője Pallós Nelli.
2018. június 13-án Heinrich von Kleist: Az eltört korsó című vígjátékával zárjuk az idei évadot. A karakterek megformálása Kaszás Gergőre – aki első alkalommal dolgozik a színházzal – Bozó Andreára, Rácz Jánosra, valamint Mikecz Estilla és Krausz Gergő pályakezdő színészekre hárul majd. Az előadás látványáért Dabóczi Noémi és Mikes Anna felel, a dramaturgia Varga Zsófi feladata lesz. Rendezője a színház ösztöndíjasa, jelenleg egyetemi hallgató Tarnóczi Jakab.

Az új évad 2018 szeptemberében Molnár Ferenc: Az ördög című előadásával indul, mely koprodukcióban készül a Váci Dunakanyar Színházzal. 2019. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján mutatjuk be Hunyady Sándor: Lovagias ügy című keserédes darabját. 2019-ben a Színházi Világnapra tervezzük William Shakespeare: Vízkereszt, vagy amit akartok című vígjátékát színpadra állítani, az évad pedig Artur Miller: Pillantás a hídról című előadásával zárul majd.
A nagyszínpadi produkciók mellett kamara előadásokat is színre viszünk. Felolvasó színházi formában még ebben az évadban láthatják a nézők Eszterházy Péter: Egy nő, valamint egy fiatalon elhunyt, helyi szerző, Marschalkó Zsolt Homokvihar című kétfelvonásos drámáját.

– Kérem engedjen egy kis betekintést olvasóinknak a kulisszák mögé: Hogy működik egy ilyen színház fenntartása?

– A Zenthe Ferenc Színházat – több intézménnyel együtt – egy nonprofit gazdasági társaság működteti. Jelenleg a saját források és az önkormányzati támogatási lehetőségek is meglehetősen szűkösek. A színházi terület működésének anyagi háttere még nem stabil: a jegy- és bérletbevételtől, az értékesített előadások számától, a szakmai és működési pályázatoktól, a támogatói felajánlásoktól és a TAO mértékétől függ, ezért élve a jogszabályok adta lehetőséggel, beadtuk a kiemelt előadó-művészeti szervezetté történő minősítés iránti kérelmünket. Várjuk ennek számunkra kedvező elbírálását, mely a jövőben lehetőséget adhat a biztonságos és még színvonalasabb színházépítéshez.

– Köztudott, hogy szívesen dolgoznak együtt fiatal színészekkel is. Ebben látják a jövőjüket?

A színház vezetése fontos feladatának tekinti a tehetséges salgótarjáni fiatalok hazacsábítását, a színház működéséhez nélkülözhetetlen társulat erősítését. Ezért csatlakoztunk Salgótarján Önkormányzata „Itt van az otthonunk, itt van a jövőnk!” elnevezésű ösztöndíjprogramjához, melynek célja a tehetséges salgótarjáni fiatalok felsőfokú tanulmányainak, valamint salgótarjáni munkáltató által történő foglalkoztatásának támogatása. Eddig három fiatallal kötöttünk megállapodást, akik közül A kör négyszögesítése, valamint az Eltört korsó című darabot Tarnóczi Jakab rendezte és főszerepet kapott benne Mikecz Estilla ugyancsak helyi születésű, végzett egyetemi hallgató. A fiatal csapatot Eke Angéla, Házi Anita, K. Müller Zsófia, Krausz Gergő és Baksa Imre színész, Nagy Mihály dramaturg, valamint Dabóczi Noémi jelmez- és díszlettervező is erősíti.
A fiatal tehetségek számára a Zenthe Ferenc Stúdió biztosít egyfajta műhelymunkát. A színészmesterség és a pódiumművészet alapjaira tanítja meg azokat, akik elhivatottságot éreznek magukban a színművészet iránt. A Stúdióban tevékenykedő fiatalokat alkalmanként már egy-egy felnőtt elődadásban is szerepeltetjük mellékszereplőként vagy statisztaként. A legtehetségesebbek már jelenleg is felsőfokú tanulmányokat folytatnak különböző művészeti egyetemeken, művészképző stúdiókban. Ezeket a fiatalokat végzett színházi szakemberként vagy színészként a Zenthe Ferenc Színház szívesen fogadja, ajánl részükre szerződést. Emellett az egyik helyi művészetoktatási intézmény képzésében is részt vállalunk: rendezők, színészek, dramaturgok révén a nyári szakmai táborukban működünk közre, illetve folyamatosan segítjük a különböző korosztályú színjátszó csoportok munkáját, előadásaik színpadra állítását és bemutatását.
Az is jól mutatja, hogy szeretünk fiatalokkal dolgozni, hogy a világítástechnikus, színpadi díszítő, berendező munkatársaink 75%-a 25 év alatti. Mi a kiváló szakmai munka és a fiatalos lendület egymást erősítő együttműködésében látjuk a színház jövőjét!

– Alapítottak több díjat is. Kérem mutassa be ezeket.

Évről-évre az évad első premierjén kerül átadásra a „Salgótarjáni Vastaps Díj”. A díj alapításával az volt a cél, hogy rangos és méltó kifejezést kapjon színházi közönségünk véleménye. A szavazás eredményeként a legtöbb szavazatot kapott mesejáték, gyermekelőadás, ifjúsági előadás, felnőtt előadás, színész és színésznő kap díjat.
A Zenthe Ferenc Emlékplakett elnevezésű díjat 2013-ban alapította a színház. A Zenthe Ferenc portréjával ellátott bronz emlékplakett mindazoknak adható, akik magas színvonalú munkájukkal, illetve támogatásukkal nagymértékben segítették a színház működését, a művészi színvonal fejlődését. Ezzel az emlékplakettel is szeretnénk erősíteni a Zenthe Ferenc kultuszt és elismerni azok munkáját, tevékenységét akik a helyi színházi élet fejlesztésében kimagasló érdemeket szereztek.

– Mit szeretnek jobban játszani művészeik: kortárs modern darabokat, vagy klasszikusokat?

– Repertoárunkból adódóan megállapítható, hogy túlnyomórészt klasszikusokat állítunk színpadra mind a magyar, mind a világ drámairodalmából. Céljainknak, művészi arculatunknak ezek felelnek meg leginkább, így a társulat tagjai szívesen játsszák ezen darabokat, hiszen klasszikusokat játszani modern felfogásban, a mai kor közönsége ízlésének megfelelően nagy kihívást jelent színész és rendező számára egyaránt. Természetesen mutatunk be kortárs szerzők darabjait is, közöttük egy-egy nógrádi és salgótarjáni szerző színpadi művét.
A legújabb színházi kísérleteknek és stílusnak, a legújabb színházi formanyelven megszólaló előadásoknak, illetve rétegigényeket kielégítő törekvéseknek talán akkor tudunk majd helyet adni, ha erre a jövőben meglesznek a szükséges anyagi, tárgyi feltételeink, valamint az ezek iránt erősödő közönségigény.

– Végül, de nem utolsósorban: Mik a jövőbeli terveik?

– Nagy elismerés volt számunkra, hogy 2016-ban ott lehettünk a Vidéki Színházak Fesztiválján, ahol Fesztiváldíjjal ismerték el műhelyteremtő alkotómunkánkat, de eredményeink számokban is megmutatkoznak már: az első, 2012/2013. évadban 33 alkalommal lépett színpadra a társulat, a 2016/2017. évadban már 118-szor, első évadunkban 5 bérletsorozatból választhattak a színházkedvelők, a legutóbbiban már 16-ból, nézőink számát pedig az elmúlt években közel megháromszoroztuk.
Nagy hangsúlyt fektettünk az elmúlt évadokban megteremtett hagyományainak folytatására, a játszóhelyek adottságaihoz igazodó, minél szélesebb közönségréteget megszólító repertoár kialakítására. Nem titkolt szándékunk, hogy előadásainkkal bekerüljünk az ország különböző színházi fesztiváljaira. Ezzel együtt szeretnénk tovább gazdagítani a helyi és a Nógrád megyei művészeti életet, valamint tovább erősíteni a városban, a megyében, tágabban a régióban élők kulturális identitását.
Nagyon bízunk abban, hogy a Modern Városok program keretében a közeljövőben elindulhatnak azok a fejlesztések, melyek a jelenlegi játszóhelyet adó művelődési házat, annak színháztermét átalakítják, technikailag fejlesztik. Ez nélkülözhetetlen a színház szakmai, művészi fejlődése érdekében.
Zenthe Ferenc egyik kedves gondolata volt, hogy „az ember, amikor kicsi, mindig utol akarja érni a nagyobbat.” Ezen az úton indultunk el. A közönség és a színházi szakma visszajelzéseiből azt érezzük: helyes az irány. S mivel mi színházalapítók, színházcsinálók valóban hisszük – és nap mint nap meg is tapasztaljuk -, hogy a világ legszebb varázslata a színház, ezért a színház társulata és vezetősége abban bízik, hogy egyre többen lesznek részesei ennek a varázslatnak, egyre több helyen szól majd a taps a Zenthe előadásoknak!

(KIEMELT KÉP: szinhaz.hu)

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle