Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

Fekete-Győr András (Momentum Mozgalom)

1989. április 13-án született Budapesten. A 2015-ben alapított mozgalom elnöke, amely tavaly márciusban párttá alakult. Országszerte a Nolimpia kezdeményezéssel lett ismert. A 2018-as választáson pártja a 106 egyéni választókerületből 97-ben tud jelöltet állítani, így országos listát is.

Beszélgettünk a kezdetekről, a politikai kultúráról és az aktuális kérdésekről.

– Milyen út vezetett a politikai életbe való belépéséhez?

– Polgári konzervatív családba születtem, a baloldaliság, Gyurcsányizmus bűnnek számított. 2010-ben Fidesz-szavazó voltam, 2011-ben már politikai árva. Joghallgatóként dédnagyapám szellemiségét követtem: a társadalom emberséges és igazságos rendjét a jogászoknak kell megteremteniük és megvédelmezniük. 2014. áprilisában öntudatomra ébredtem, és belevágtam generációm közösségbe szervezésébe. Hiszen ma már a jogászok rég kevesek: nekünk, cselekvő polgároknak kell helyreállítanunk a társadalom emberséges, igazságos rendjét. Különben nem érdemes embernek lenni.

Momentum. Mit fejez ki ez az elnevezés?

– A Momentum lendületet jelent és azt a pillanatot, amikor kezünkbe vesszük a sorsunkat.

Magazinunk egyik „vesszőparipája” a mai politikai életben nagyon gyakran hiányzó kultúra.   Mi a véleménye a jelenlegi politikai kultúráról?

– A kérdés nagyon közel áll hozzánk. Ugyanis, ha nagyon tömören meg akarom fogalmazni a Momentum célját, akkor az a politikai generáció- és kultúraváltás. Magyarországon rengeteg probléma a politikai kultúrában gyökerezik. A jelenlegi politikai elit az előző rendszerben szocializálódott, ott tanulták a “szakmát”. Nem meglepő, hogy a jelenlegi kormánypárt is pártállami eszközökkel operál, a Kádár-rendszerhez hasonlóan rendezkedik be. Az elmúlt 28 év politikusaival ellentétben, a Momentumot külföldön tanult, a rendszerváltás után született és szocializálódott fiatalok indították el. Mi máshogy látjuk a világot, máshogy gondolunk a politikára: nem hatalmat, hanem felelősséget látunk benne.

Kicsit foglalkozzunk az aktuál politikával is: kötnek -e megállapodást más párttal?

A Momentum kezdetektől fogva egy összefogás ellenes álláspontot képviselt. Azonban a hódmezővásárhelyi győzelem megmutatta, hogy teljes ellenzéki együttműködés esetén meg lehet verni a Fideszt. Ennek fényében mi is nyitottabbá váltunk az együttműködésre. Azonban fontos kiemelni, hogy igazi áttörést a koordinációban csak az hozhat el, ha a két szekértábor az MSZP és a Jobbik hajlandó lesz koordinálni. Szerintünk -amennyiben ezeknek a pártoknak valóban a Fidesz legyőzése a célja- itt az ideje félretenni a magyar társadalmat évtizedek óta szétszakító jobb-bal ellentétet, és egyezetetni a választókerületi jelöltekről.

A hódmezővásárhelyi ellenzéki sikerből Ön szerint lehet következtetni az áprilisi választásra is?

– Két fontos tanulságot lehet levonni a Hódmezővásárhelyi időközi polgármester választásból. Az egyik a fent említett MSZP-Jobbik egyeztetés fontossága. Márki-Zay Péter sosem nyerte volna meg a polgármester választást, ha csak az egyik oldal támogatja. A másik, hogy minél többen mennek el szavazni, annál könnyebb megverni a Fideszt. Hódmezővásárhelyen 70% körüli volt a részvétel és ennek meg is lett az eredménye. A Momentum egyik célja, hogy reményt adjon annak a sok százezer politikából kiábrándult magyarnak, akik az elmúlt évtizedek felelőtlen politizálását látva eltávolodtak a közélettől. Őket kell elvinnünk az urnákhoz.

Ellentétben a 2014-es választást megelőző időszakkal várhatóan lényegesen nagyobb a külföldön élő magyarok aktivitási szándéka a választáson. Véleménye szerint ez mennyiben lehet befolyásoló tényező a kialakuló erőviszonyok szempontjából?

– Nem ez fogja eldönteni a választást, az biztos. 2014-ben sem ez döntötte el. Tévhit, hogy a határon túli magyarok szavazatai miatt nyert a Fidesz. A Momentumnak amúgy vannak helyi szervezetei Kolozsvártól egészen Londonig, a határon túli és a kivándorolt magyarok között is jelen vagyunk, hiszen nekünk minden magyar egyformán számít. Éljen az Pannonhalmán, Székelyudvarhelyen vagy Berlinben.

– Köztudott, hogy április 8-án szavaz az ország. Ezt követően mik a tervei?

– Egyelőre április 8-ra koncentrálok. De biztos vagyok benne, hogy a Momentum be fog kerülni a Parlamentbe, így valószínűleg a Momentumban fogom tölteni az elkövetkező éveket.

 

(KIEMELT KÉP: WIKIPEDIA COMMONS / Sellei Ábel)

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle