Kultúra és Közélet

Dr. Gémesi György (Új Kezdet)

1990.óta Gödöllő polgármestere, a 2017-ben alakult Új Kezdet nevű párt elnöke. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke. Beszélgettünk pártja megalakulásáról,  aktuál politikáról és terveiről.

– Ön alapította az Új Kezdet nevű pártot, amelynek elnöki tisztségét is betölti. Kérem beszéljen pártja megalakulásának kezdeteiről.

– Az Új Kezdet 2017-ben alakult, de én magam nem vagyok alapító tagja. 10 egykori MDF-es hozta létre, hogy ismét legyen Magyarországon egy valódi keresztény-konzervatív párt, amelyik nem csak nevében, hanem eszmeiségében is az. De a dolog kicsit korábban kezdődik. 2010-ben én is, mint nagyon sokan azért dolgoztunk, hogy az akkori kormányt leváltsuk és egy tisztességes jobboldali kormánya legyen az országnak. Akkor még maga Orbán Viktor is felkeresett és segítségemet kérte. Majd a kormányváltás után nagyon gyors fordulat következett be és az azóta eltelt időszak sajnos bebizonyította, hogy a jelenlegi kormány se nem tisztességes, se nem jobboldali, se nem konzervatív. Igaz a jól felépített kommunikációjában ezt hirdeti magáról. Egyre inkább az 1989 előtti idők köszönnek vissza. 2016-ban hirdettem meg a Józan Ész Forradalmát. Ennek hatására kerestek meg nagyon sokan, hogy tenni kellene valamit. Így indult el maga az Új Kezdet is.

A kampány időszak hajrájában vagyunk. Országos szinten lehet hallani arról, hogy az ellenzék képviselőjelöltjeit mindenféle támadás éri, akár politikusként, akár magánemberként. Személy szerint találkozott már ilyennel?

Természetesen igen. Helyben is egyre gyakoribb a lejárató kampány. De ez a kampány már 2010 óta tart, és sajnos napról napra erősödik. A helyi Fidesz például mindent megtesz annak érdekében, hogy elterjessze rólam én bizony bevándorló párti vagyok, és Gödöllőre akár 1500 migránst is be akarok fogadni. Ez szemen szedett hazugság. A város képviselő-testülete saját határozatot hozott, hogy nem kívánunk betelepíteni senkit Gödöllőre. Teszem hozzá mi nem is tudnánk, hiszen ez kormányzati hatáskör. Tény, nem voltunk hajlandóak beállni a Fidesz propaganda mögé. Azóta bebizonyosodott, hogy az eddig befogadott majd 3500 főt fideszes önkormányzatoknál helyezték el. Gödöllőn mind a mai napig egy bevándorló, vagy új szóval oltalmazott sincsen. De persze ez csak egy példa a sokból. De nem csak mint polgármestert, hanem mint a Magyar Önkormányzatok szövetségének elnökét is támadtak. Például a fideszes önkormányzatokat felszólították, hogy azonnali hatállyal lépjenek ki a MÖSZ-ből. Több polgármester társam hívott fel telefonon, hogy ne haragudjak meg, de teljesíteniük kell a parancsot. Ide jutottunk ma 28 évvel a rendszerváltás után.

Felröppent újból az a hír, hogy Gödöllőn megépül egy modern sportuszoda. Mennyire igaz ez a hír? Milyen stádiumban van ez a beruházás?

– A hírt még 2014 márciusában jelentették be, közvetlen a választások előtt. Az elkészülés dátuma akkor 2015 szeptembere volt. A helyi országgyűlési képviselő többször is kijelentette, hogy ezt a beruházást a város nem tudja megakadályozni, mert állami területen, állami forrásból, kiemelt kormányzati projektként valósul meg. Ugyanezt mondta el egy TV interjúban 2017 júniusában, sőt hozzátette a munkagépek ugrásra készen vannak és ősszel kezdődnek. Ezután a várost tette felelőssé, hogy az uszoda mind a mai napig nem valósult meg. Most a választások előtt 1 héttel ismét nagy sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy bizony elkezdődött a munka és bemutatta a munkagépeket. A sajtó levonult és így a munkagépek is. Ugyanakkor a kampánykiadványban már kész tényként írja le, hogy megvalósult az uszoda. A város eddig is partner volt mindenben, hogy létrejöjjön az uszoda beruházás. Minden rendeletet ennek megfelelően módosítottunk. Most 2019 őszére ígérték. Persze már várom, mikor tesznek ismét engem felelőssé azért, hogy még mindig nem történt semmi.

Ön a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke. Emellett van egy másik szervezet is, a Szita Károly vezette Megyei Jogú Városok Szövetsége. Van-e koordináció a két szervezet között?

– Összesen 7 önkormányzati szervezet is van, például a legnagyobb a Települési Önkormányzatok Szövetsége (TÖOSZ) Schmitt Jenő elnök vezetésével. Velük nagyon jó kapcsolatot ápolunk. Ez nem mondható el a Megyei Jogú Városok Szövetségéről.

Közismert, hogy pártja szövetségre lépett az LMP-vel. Választás után milyen terveik vannak ezzel a szövetséggel?

– A Parlamentben fogunk együtt működni. Az Új Kezdet tagsága főleg polgármesterekből, önkormányzati szakemberekből, képviselőkből áll. Természetesen bárki tagja lehet, de mi itt vagyunk erősek. Nagyon fontosnak tartom, hogy az LMP-nek is legyen önkormányzati szakembere. Ezt tudjuk adni mi.

 – Pártja képviselőjelöltjei az LMP országos listáján indulnak. Hány jelöltjük került fel a listára? Véleménye szerint milyen eséllyel juthatnak be az új Országgyűlésbe?

– Összesen 11 jelöltünk van a megállapodások tekintetében. Annak nagyon örülök, hogy négyen közülük a jelenlegi felmérések alapján a legesélyesebb ellenzéki jelöltként tartanak számon. De minden kiderül április 9-én.

Végezetül kérem ossza meg velünk terveit a választásokig és azután.
Az köztudott, hogy bár harmadik vagyok az LMP listáján, én magam nem kívánok a Parlamentbe beülni. Polgármester vagyok és az is szeretnék maradni. 2019-ig biztosan, hiszen addig szól a mandátumom. És ha nem változik meg az önkormányzati törvény, vagy nem csorbítják mégjobban az önkormányzatok és a polgármesterek hatásköreit, akkor jövőre újra indulok a polgármesteri tisztségért. Nekem ott van feladatom és dolgom, így tudom segíteni az országot.

 

(KIEMELT KÉP: Gémesi György hivatalos facebook oldala)

  • Köszöntjük a Press77 Magazin főoldalán!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.felül
toggle