Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

Múzeumi séták: Mezőgazdasági Múzeum

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Múzeumi sétánk ezúttal a Városligetbe vezetett: megnéztük a Magyar Mezőgazdasági Múzeum kiállításait.

Az Alpár Ignác tervezte Vajdahunyadvár ad otthont a mezőgazdaság fejlődését bemutató múzeumnak.      1896.június 20.-án keltezett alapítási okiratot az akkori földművelésügyi miniszter Darányi Ignác szignálta.                 Az anno Magyar Királyi Mezőgazdasági Múzeum néven alapított múzeum 1907.június 9.-én nyílt meg.

 

Nézzük meg mit rejt a múzeum:

A bejáraton belépve a földszinten megtekinthető az erdészet fejlődésének története. Megismerhetőek az ehhez a szakmához használt tárgyak, szerszámok. A legérdekesebb látnivaló ezen a részen az a méretarányos térbeli kocka, ami egy 280 éves kocsányos tölgy törzséből készült.
Itt tovább haladva láthatóak a természetvédelem alá helyezett magyar őshonos állatok kitömött másai: a túzok, a hortobágyi nemzeti parkban honos kanalas gém, nagy kócsag vagy a fekete gólya. E madár faj oly ritka, hogy 1906-tól már védett státuszt kapott. Egészen napjainkig is az. Ez alól egy kis időszak volt kivétel 1933-1939 között. Ekkor nem volt hatályos tilalom vadászatára.
Az épület földszintjén kapott helyet a “Magyar Mezőgazdaság Története” című gyűjtemény is, amely a mezőgazdaság fejlődését hivatott bemutatni a különböző korszak eszközeivel, gépeivel. Láthatóak itt traktor makettek és egy igazi cséplőgép a hozzátartozó locomobillal együtt.

A lépcsőkön felérve szintén érdekes gyűjteményeket találhatunk: a halászati kiállítást, amely az ehhez a szakmához használt eszközöket mutatja be, illetőleg az őshonos magyar halfajtákat. Legérdekesebb eleme ennek a résznek egy vizából készült élethű preparátum. Az emeleten kapott helyet a vadászati kiállítás is, ahol élethű nagyságú kitömött vadállatokkal és a vadászathoz használt eszközökkel találkozhat a látogató.

Eme tárlaton meg lehet ismerkedni a múlt nagy magyar vadászaival ,egy-egy személyes tárgyán keresztül: Kittenberger KálmánnalSzéchenyi Zsigmonddal, Dr. Studinka Lászlóval, Nadler Herberttel. Továbbhaladva megtekinthető a “Nemzeti lókiállítás” című tárlat. Magyar lófajtákat, híres magyar lovakat(Pl. Kincsem), a ló felhasználási területeit mutatja be.

Ha ennyi érdekes gyűjtemény megnézésében még nem fáradtunk el, akkor érdemes megnézni a “Kincseink és egyedi értékeink, Időképek” címmel tartott időszaki kiállítást. Itt a 120 éves múzeum ritkán látott, értékes tárgyai tekinthetőek meg.

Gyermekes családoknak ajánlott a május 13-ig meglátogatható “Elvarázsolt Sziget” című kiállítás és játék, melynek során a látogatók egy képzeletbeli trópusi szigetre érkeznek és különféle feladványok sorát megoldván varázslótanonc válhat belőlük.

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle