Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

7 legérdekesebb látnivaló a Budai Várnegyedben

Új cikk sorozatot indít magazinunk. Budapest a világon az egyik legszebb főváros, telis-tele nagyon jó kirándulási, városnézési lehetőségekkel. A közismert látnivalókon kívül a rejtettebb nevezetességekkel is foglalkozunk. Képgaléria a cikk végén.

 

Első budapesti sétánk a sokak által kedvelt és látogatott várnegyedbe vezetett. Megmutatjuk a “kötelező” megnézni valókat és foglalkozunk olyan emlékművekkel is, amely bár itt található, mégsem annyira ismert. Mindezt egy 7-es listába szedve.

1., Halászbástya

Budapest egyik legismertebb látványossága, Neoromán stílusú építmény. Schulek Frigyes tervei alapján, 1895 és 1902 között épült. Innen belátni az egész fővárost, páratlan kilátást nyújtva. Dunával párhuzamos főhomlokzata 140 méter hosszúságú. Csúcsos süvegű tornyai a hét vezért szimbolizálják.

2.,Hadtörténeti Múzeum és környéke

Magyarország és a világ hadászati eszközeit, tárgyait bemutató múzeum önmagában egy érdekes látnivaló. Ám ha a múzeum mögé is elsétálunk, a csodás panorámán kívül különböző korszakok ágyúit is megnézhetjük.

3. Abdurrahmán Abdi Arnaut pasa emlékműve

Buda utolsó vezíre itt hunyt el,70 évesen. Ennek állít emléket ez a kevésbé ismert műemlék.

4., Mátyás Templom

Másik nevén a Budavári Nagyboldogasszony-templom tervezője szintén Schulek Frigyes.

A Szentháromság téren található templomot az egyházi hagyomány szerint István király alapította, 1015 körül. A templom történelmében két érdekes tényt is felfedezhetünk: Az egyik miszerint ez a templom a török hódoltság idején Dzsámiként funkcionált. A másik egy modernebb kori: itt koronáztak meg két uralkodói párt is: Ferenc Józsefet és Erzsébetet, valamint IV. Károlyt és Zitát.

5., Várkert bazár

Az Ybl Miklós által tervezett műemléket 1875-1883 között építették és 2013-2014 között újították fel. A világ örökség részéhez tartozó látnivaló eredetileg kereskedelmi célokat szolgált. Itt kapott helyet 1961-1984 között a korszak híres szórakozó-koncerthelye is,a Budai Ifjúsági Park.

6., Az egykori királyi palota és környéke

Számos érdekes szobor, emlékmű található erre, az épületről nem is beszélve. A történelem után érdeklődők betérhetnek a Budapesti Történelmi Múzeum Vármúzeumába, ahol a vár és a Főváros történelmét ismerheti meg. (Erről cikkünk itt található.)

7., Panoráma

Ha valaki esetleg a műemlékek nézése helyett egy kis sétára vágyik, nekik is ajánlott helyszín. Csodás panoráma, több helyről is belátható főváros. Jó séta hely (az ismertebbeken kívül, mint pld. Halászbástya környéke) nagyon ajánlott a Hadtörténeti Múzeum mögötti sétány.

 

(További képek itt találhatóak./ KIEMELT KÉP: az I.kerület hivatalos honlapja)

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle