Kultúra és Közélet

Otthon(talanság)?! – Interjú Demeter Mártával és Tóth Balázzsal

Tegnap tartotta a Város Mindenkié civilszervezet a Bihari utca 8/c alatti kilakoltatások elleni szimpátia demonstrációját.

Szolidaritásukat Demeter Márta, az LMP országgyűlési képviselője és Tóth Balázs,   X.kerületi önkormányzat LMP-s tagja jelenlétükkel fejezték ki. 

 

Újságírónk kérdéseire a két politikus kifejtette véleményét a kialakult helyzetről és a mai lakhatási helyzet visszásságairól.

Press77:

– Tegnap tartották a Bihari utcai kilakoltatások elleni szimpátia tüntetést. Elvétve lehetett látni a demonstráción a politikai pártok képviselőit. Köztudott, hogy az LMP viszont régóta foglalkozik ezzel. Mi az oka annak, hogy az LMP felkarolta ezt a nagyon fontos ügyet?

Demeter Márta:

– Számunkra teljesen természetes, hogy itt vagyunk. Mindig is fontosnak tartottuk, hogy kiálljunk azokért is akiknek a lakhatása önhibájukon kívül került veszélybe. Ezért is vettünk részt ezen a demonstráción is. Ma Magyarországon lakhatási válság van. Ez több összetevőből áll: az önkormányzati lakások esetében az önkormányzatoknak szabad keze van abban, hogy megfelelő ellenőrzés nélkül kilakoltassanak embereket, jog nélkül. Szándék sem mutatkozik arra vonatkozóan, hogy ezt megakadályozzák. Másik ilyen összetevő az, hogy az albérletek ára az egekbe szökött: a legújabb felmérések szerint nem lehet találni 150ezer forint alatt albérletet. Ha az átlagbéreket vesszük figyelembe, akkor is csak pár tízezer forint marad a családoknál az albérlet kifizetése után. Ebből megélni képtelenség. A harmadik súlyos ok, hogy tartósan alacsonyak a bérek. Ezért a legtöbb embernek esélye sincs saját ingatlanhoz jutni. A kerületben több területet is érint az önkormányzat kilakoltatási szándéka. Nagyon csúnyán kijátsszák a kiszolgáltatott embereket! Az önkormányzat sok emberrel határozott idejű szerződést kötött éppen azért, hogy könnyebben lehessen őket kilakoltatni. Sajnos tudjuk azt, hogy ezeken a területeken ingatlan beruházásokat terveznek. De erről Balázs részletesebben tud beszámolni.

Press77:

– Mennyire vihető ez a problémakör országos szintre?

Demeter Márta:

– Az elmúlt hónapokban volt már példa arra, hogy a Bihari utca lakóit meghívtuk a Parlamentbe azért, hogy ott számon kérhessék a kormányzatot. Az ott jelenlévő államtitkárok még csak a szemükbe nézni sem mertek! Ehelyett a jól bevált „Sorosozós” kommunikációs panellel válaszoltak. Meg fogjuk lépni azokat a jogi lépéseket, amelyek ilyen esetekben a rendelkezésünkre állnak. Törvényjavaslatot fogunk benyújtani a kisgyerekes családok kilakoltatásának megállítása érdekében, valamint az albérlet kérdésének rendezésére. Ezeket tudjuk tenni a parlamenten belül. Az érintettek jelenlétében szembesítjük a kormányt ezen súlyos problémákkal. Még inkább nagyobb hangsúlyt fogunk fektetni az ügyek helyi megoldására is.

A jövőhéten jelentjük be Tóth Balázzsal, hogy mikor látogatjuk meg a Polgármester urat. Tesszük ezt annak érdekében, hogy végre tegyenek ezeknek a problémáknak a megoldásáért.

Press77:

Említésre került a helyi ügyek valóban helyben való megoldásának fontossága. Képviselő úr, ellenzéki önkormányzati képviselőként mennyire tudja felemelni a hangját ezen ügyek érdekében?

Tóth Balázs:

– 2010 óta vagyok jelen az önkormányzatban és már a legelejétől fogva ismerem a bajokat, problémákat. Kapcsolatban vagyok az ott lakókkal és az AVM(A Város Mindenkié-Szerk.) civil szervezettel is. Egy kicsit visszatérve az első kérdésre, ez a kapcsolat természetessé tette, hogy az LMP helyi szinten is felkarolja ezt az ügyet. A konkrét kérdésre visszakanyarodva: úgy lehet egy kormánypárti többségű önkormányzatban hallatni a hangunkat, ha ők erőt tapasztalnak. Ez az egyetlen egy lehetőségünk van. Csak akkor hajlandóak belemenni bármilyen kompromisszumba, ha megtapasztalják ezt az erőt. Önkormányzati képviselőként ezt úgy tudom képviselni, hogy –ahogyan ebben az évben minden hónapban tettem- előterjesztésekkel bombázom a testületet.

Látszott az, hogy a Fideszes vezetés először nem tudott reagálni érdemben ezekre a dolgokra. A testületi üléseken is megjelentek a Bihari utca lakói. A kormánypárti vezetés gyakorlatilag elmenekült ezekről az ülésekről. Helyi szinten sem mertek az emberek szemébe nézni!

Feleszmélésük után átmentek ellentámadásba: a legutóbbi képviselő testületi ülésen már –sajnos azt kell mondjam- szinte már kínozták ezeket az embereket. Nem voltak hajlandóak napirendi pontjukat előre venni. Karon ülő babás anyákat, időseket várakoztatva, a kifáradásra játszottak. Ez csak részben vált sikeres tervvé, mert egy olyan jó közösség alakult ki, hogy kivártak. Így az érintettek is el tudták mondani érveiket. Erre érdemi válaszok nincsenek, csak az állandó hazugságok terjesztése az itt lakó emberekkel kapcsolatban, miszerint nem lehet velük együtt élni, vétenek az együttélés szabályai ellen, illetve nem fizetik a lakbért, tartozásokat halmoztak fel. Természetesen ezek mind hamis állítások. Azok az emberek akik itt most a demonstráción is részt vettek egytől – egyig nullás tartozást tudnak felmutatni és semmit nem vétettek a közösségi együttélés szabályai ellen. A Fideszes taktika is változott: először arról beszéltek, hogy azért kell kiüríteni a lakásokat, mert életveszélyesek. A sorozatos adatkérések –amelyeket jómagam és az AVM az önkormányzat felé benyújtott- bebizonyították, ez az épület korántsem biztos hogy életveszélyes. Ezért most már az ittenieket próbálják úgy bemutatni, hogy bűnözői életmódod folytatnak. Ezekre csattanós válaszokat fogunk adni! Ezért is jó egy ilyen demonstráció. Ország-világ előtt egyértelmű lesz, hogy az említett állítások egytől-egyig kitaláltak.

Press77:

A tüntetést a Város Mindenkié civilszervezet rendezte meg. Az LMP teljes mértékű kiállása mellett. Utolsó kérdésünk az, hogy a többi ellenzéki párt partner a probléma megoldásában?

Tóth Balázs:

– Helyi szintet tekintve már több mint fél éve dolgozunk együtt az AVM-mel és a lakókkal. Megmondom őszintén az elején nem láttam azt, hogy más foglalkozna ezzel a kérdéssel. Az ellenzéki pártok azért abban rendesek voltak, hogy az előterjesztés szavazásaikor megszavazták azt. De egyébként tevőlegesen nem vettek részt ebben a legutóbbi időkig. Most már úgy látom, hogy már „kapcsoltak”. Elkezdtek mocorogni, felkarolni az ügyet. Saját részükről ők is vinni fogják. Ennek nagyon örülök: minél többen foglalkoznak az üggyel, annál jobban lesznek képviselve az ott lakók. Személy szerint részt vettem ilyen kilakoltatásokon mind kerületen belül, mind kívül. Őszintén szólva nagyítóval kellett keresnem más pártok képviselőit. Úgy gondolom, egy ügynek el kell érnie egy bizonyos szintet, hogy többen foglalkozzanak vele.

Demeter Márta:

– Országos szinten nagyjából ugyanez a helyzet. Minél többen foglalkozunk ezzel, annál jobb! Egyébként mi csak a saját munkánkért tudunk felelősséget vállalni. A többi párt magatartásáról őket érdemes megkérdezni. Számunkra ez rendkívül fontos kérdés. Szeretném kiemelni, hogy minden mandátum adta lehetőséggel élni fogunk azért, hogy megakadályozzuk ezeket a mélységesen igazságtalan és akár több esetben törvénytelen kilakoltatásokat. A Bihari utca esetében is arra lehet számítani -mentelmi jogunkkal élve- tevőlegesen tenni fogunk azért, hogy ne történhessenek meg ezek a kilakoltatások. Ha kell, személyes jelenlétünkkel is!

(KIEMELT KÉP: Az AVM blogja)

  • Köszöntjük a Press77 Magazin főoldalán!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.felül
toggle