Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

Múzeumi séták: Hopp Ferenc kelet -Ázsia Múzeum

Cikksorozatunk negyedik része rendhagyónak mondható abból a szempontból, hogy egy olyan múzeumban jártunk, amelyben nincsenek állandó kiállítások. Aktuálisan az Indiáról szóló időszaki kiállítás tekinthető meg  2019.Január 6-ig.

 

 

A múzeumot 1919-ben Hopp Ferenc(1833-1919) optikus, műgyűjtő, utazó alapította. Végrendeletében mintegy 4000 darabból álló keleti gyűjteményét keleti művészeti múzeum alapítása céljából az államra hagyta. E gyűjtemény darabjait élete folyamán világ körüli utazásai során és korának nagy világkiállításain vásárolta.

Ma már e gyűjteménytár 30 000 darabból áll, melyben megtalálhatóak kínai, japán, indiai, délkelet-ázsiai, nepáli, tibeti, mongol, koreai és közel-keleti tárgyanyagok is.

Jelenleg az Isten|Nő című tárlat tekinthető meg.
E kiállítás a hindu Istennő különböző megjelenési formáit, az általuk betöltött női szerepek szerint mutatja be. Dévi hindu istennő különböző alakjain keresztül teszi mindezt, úgy hogy közben a nő földi szerepeit is megjeleníti. A kiállított tárgyak között az érdeklődők megtekinthetik a klasszikus kor plasztikáit éppúgy, mint a modern, kortárs képregényeket. A bemutatásra került tárgyak nagy részét a múzeum gyűjteményéből válogatták össze. Ezek mellett Abhisék Szingh egyedi vizualitást tükröző munkái is láthatóak.

A kicsi, ám de annál tartalmasabb tárlatot érdemes megszemlélnie minden érdeklődőnek.

Az Indiai tematikához kapcsolódóan július 19-én ingyenes, kertmozis vetítést tart a múzeum, amelyen
„Az Év Diákja” című, 2012-ben bemutatott Bollywood-i produkciót tekintheti meg a nagyérdemű.

(KIEMELT KÉP: Press77 / Erki Ádám)

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle