Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

Szegeden emlékeznek meg a nándorfehérvári diadalról

Ismeretterjesztő előadással,
középkori viselet- és harci bemutatóval, táncházzal, gyermekprogramokkal emlékeznek a nándorfehérvári diadalra a
szegedi Ferences kolostorban és a rendház szomszédságában, a Mátyás téren a hétvégén. MTI

 

 

A nándorfehérvári diadal 550. évfordulóján, 2006-ban a szegedi ferences rendház alsóvárosi kultúrházának munkatársai hívták életre a Hunyadi János törökök fölött aratott győzelmére mementót állító rendezvényt.
A Kapisztrán Szent János vezetésével dél felé vonuló keresztesek 1456 nyarán megálltak a szegedi ferences rendház mellett, a mai Mátyás téren, így az emléknapoknak a helyszín révén közvetlen kapcsolatuk is van a történelmi eseménnyel.

A programok sora péntek este a ferences kolostorban kezdődik.
Itt Cseh Valentin történész tart előadást a nándorfehérvári ütközetről.

Szombat délelőtt az ünneplők Szeged belvárosában, a Klauzál téren gyülekeznek, majd a zenés-zajos menet dobosokkal, zászlóforgatókkal, hagyományőrzőkkel az alsóvárosi ferences templomhoz és kolostorhoz vonul, ahol hadi táborok, kézművesvásár és -foglalkozások várják őket.
A látogatók megcsodálhatják az öltözeteket és a fegyvereket, megtapasztalhatják, milyen volt a tábori élet Mátyás korában a fekete sereg számára. A Hunyadiak Örökében Történelmi Hagyományőrző Egyesület tűzfegyver-bemutatót és táncházat tart, az Aranygyapjú Társulat a Mátyás, az igazságos című bábjátékát adja elő, a Sárkánykönny együttes koncertjén pedig középkori zene csendül fel.

A programok sorát sötétedés után tűzzsonglőrök bemutatója zárja.

 

(KIEMELT KÉP: Az esemény facebook oldala)

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle