Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

Az űrvilág kutatói- 60 éves a NASA

60 éve ezen a napon alapították meg az Amerikai Egyesült Államok
Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatalát.
Ez alkalomból kitekintünk az intézmény történelmi múltjára és egy kicsit a jövőjére is.

 

 

 

A NASA-t 1958-ban hozták létre Dwight D. Eisenhower elnöksége idején. Eredeti célja az ország nem katonai űrkutatásának irányítása, a világűr és űreszközök békés felhasználásának ösztönzése volt.

Az USA hadügyminisztériuma már az 1940-es évek végétől kezdve támogatta a rakétatechnikai és felső légköri kutatásokat. Jelentős lépés volt, amikor Eisenhower elnök bejelentette, hogy a nemzetközi geofizikai év keretében 1957. július 1. és 1958. december 31. között tudományos célú mesterséges holdat készülnek Föld körüli pályára állítani. Azonban nem ez a műhold lett az első, hiszen a Szovjetunió
1957. október 4-én pályára állította a Szputnyik-1-et. Ezzel a szovjetek megelőzték az amerikaiakat, egy olyan hidegháborús helyzetben, amikor egyébként is pattanásig feszült volt a helyzet.
Ez az esemény nagyon megrázta az USA-t, ezért a válság megoldásaként nagyon gyorsan, mindössze egy év alatt létrehozták a NASA-t.
Ebben nagy segítség volt az, hogy ekkor már 40 éve létezett a repülésügyi fejlesztések ipari és kutatóintézeti szervezete, a NACA. 1958. január 31-én útnak indult az Explorer–1 műhold, mely első lépés volt afelé, hogy az Eisenhower elnök által meghirdetett Nemzeti Légügyi és Űrhajózási Törvény
(National Aeronautics and Space Act) értelmében központosuljanak az ebbéli tevékenységek.

1958. október elsején megkezdte formális működését a NASA.

Kezdetben az intézménynek 8000 alkalmazottja és 100 millió dolláros költségvetése volt.
Három nagy laboratórium és két kisebb rakétakísérleti telep tartozott a kezelésébe.
Később fokozatosan olvasztotta magába szerte az országban azokat a nagy intézményeket, amelyek a ma működtetett tíz nagy űrközpontból álló hálózat alapját képezték. Ma a NASA csaknem húszezer alkalmazottat foglalkoztat, éves költségvetése pedig 13,5 milliárd dollár.

A hivatal legfontosabb tevékenységi területei a bolygókutatás és ehhez kapcsolódóan a csillagászat; a Föld beható tanulmányozása a világűrből az űrkutatás módszereivel; a leglátványosabbnak tartott “emberes űrrepülések”; valamint a minden más tevékenysége alapjául szolgáló űrtechnológiai és rakétatechnikai fejlesztések.

Számos nagy hatású és fontos űrprogramjuk közül talán legismertebb az Apollo-program, amelynek keretén belül 1969 és 1972 között 12 űrhajós járt a Holdon.  1969. július 20-án az Apollo–11 űrhajóval történt az első holdra szállás, Neil Armstrong és Edwin Aldrin űrhajósokkal.
Az űrtudományok területén is nagyon jelentős eredményeket értek el: űrszondái bejárták az egész Naprendszert, az összes nagybolygót és számos holdjukat megközelítették, leszálltak a Marson, behatoltak a Vénusz és a Jupiter légkörébe.

Jelenleg is folyik a Mars Exploration Rovers, a Mars Odyssey és a Mars Global Surveyor program,
a Cassini a Szaturnusz körül kering, további mars szondák indítását is tervezik. Folyik a négy nagy teljesítményű, az elektromágneses színkép különböző tartományaiban működő űrtávcső programja.
A Hubble űrtávcső és a Chandra röntgentávcső a Föld körül kering, 2003-ban állították
Nap körüli pályára a Spitzer űrtávcsövet.

A következő évtizedekre szóló stratégiai tervükben a bolygókutatás és az űrcsillagászat területén megkezdett programok kiegészülnek a Naprendszeren kívüli bolygók és a földönkívüli élet nyomainak felfedezésére irányuló erőfeszítésekkel.

(KIEMELT KÉP: NASA weboldala, forrás: wikipedia)

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle