Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

70 éve zakatol a Gyermekvasút – kitekintés a múltra

70 éve indult el az első szerelvény a Gyermekvasút pályáján. Ez alkalomból cikkünkből megtudható néhány érdekesség a régebbi nevén Úttörő vasútról.

 

 

A vasút építése 1948. április 11-én kezdődött. Még ez év július 31-én átadták az első, mindössze három kilométeres szakaszt, amely Széchenyi-hegytől a mai Virágvölgy állomásig tartott. A hegyi terep miatt az építkezés nagyon sok nehézségbe ütközött, így 1950-ben érte el a nyomvonal Hűvösvölgyet.

Az 1956-os forradalom idején az Úttörővasúton leállt a közlekedés. Jelentősebb károkat nem szenvedett. Néhány hét üzemszünet után, 1957. február 3-án ismét megindult a forgalom.

1990-ben a rendszerváltás évében a nevét Gyermekvasútra változtatták. Az Úttörőszövetség helyett a kisvasút a MÁV hatáskörébe került. A Gyermekvasút mai népszerűségét jelzi, hogy 2012. június 23-án több mint kétszáz új iskolást avattak gyermekvasutassá Hűvösvölgyben. Ilyen magas létszám a vasút történetében nem volt, csupán valamikor az 1970-es években volt arra példa, hogy ennyi gyermek végezte el a tanfolyamot egy év alatt.

A megnyitáskor Hárshegy és Ságváriliget (ma Szépjuhászné) állomások között egy további táblás megállóhely (Kis-hárs-hegy) üzemelt. A megállóhelyet vontatási nehézségek és az alacsony utasforgalom miatt rövidesen megszüntették.

A Vadaspark megállóhelyet 2004-ben építették, ez 2006 és 2017 között időszakos megállóhelyként működött. 2018-tól a vonatok csak előzetes bejelentés alapján állnak meg ezen a megállóhelyen.

A jelenlegi Normafa megállóhely 1973 óta üzemel. 1948 és 1973 között egy másik megállóhely üzemelt Normafa néven, mely 400 méterrel volt közelebb Csillebérchez. Az áthelyezés egyik oka az volt, hogy a régi megálló peronja az ív külső oldalán helyezkedett el, így azt a mozdonyról vagy a vonat végéről nézve nem lehetett belátni. A másik ok, hogy 1972-ben az új megállóhely mellett megnyílt a Hotel Olimpia.

2015-ben bekerült a Guiness-rekordok közé, mint a világ leghosszabb olyan vasútvonala, ahol a forgalmi és kereskedelmi szolgálatot gyermekek látják el.

(Kiemeltkép és forrás: gyermekvasut.hu)

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle