Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

Hirosima-a világ első atombombájának bevetése

1945. augusztus 6-án történt a történelem egyik legnagyobb pusztító erejű támadása: ekkor dobta le a világ első atombombáját USA a Japán városra, Hirosimára.
Erre emlékezvén tartják immáron 40 éve ezen a napon a nukleáris fegyverek betiltásáért folyó harc világnapját.

 

 

 

A második világháború az európai hadszíntéren ekkorra már véget ért. Németország 1945. május 8-án aláírta a fegyverletételi nyilatkozatot, ám a csendes-óceáni hadszíntéren tovább folytak a harcok. Az Amerikai Egyesült Államok az Egyesült Királysággal együttműködve- július 26-án- a potsdami nyilatkozatban határozottan felszólította a japán fegyveres erőket a feltétel nélküli megadásra,
“gyors és teljes pusztulással” fenyegetve, ám ezt a szigetország kormánya teljes mértékben figyelmen kívül hagyta.

1945 augusztusára a szövetségesek Manhattan kódjelű terve már túl volt az atombomba kifejlesztésén és tesztelésén. Az amerikai légierő 509. összetett csoportja már rendelkezett olyan B- 29-es bombázó repülőkkel, amelyek képesek voltak azt el is juttatni a célpontig. Mivel erre érdemben Japán nem reagált, Harry S. Truman amerikai elnök elrendelte az atombomba bevetését.
Augusztus 6-án Hirosimára a “Little Boy” kód nevű bombát ledobta a légierő.

Augusztus 9-én ledobták Nagaszakira is az atombombát. Ennek hatására augusztus 15-én Japán feltétel nélkül kapitulált. A megadási nyilatkozatot szeptember 2-án írták alá, ezzel hivatalosan is lezárva a második világháborút.

A hivatalos becslések szerint 140 ezren vesztették életüket azonnal, vagy néhány hónap leforgása alatt az akkor körülbelül 350 ezer lakost számláló japán városban. A robbanás körzetében 1,2 kilométeres sugarú körben minden megsemmisült. A Hirosimai- emlékművön több mint 240 ezer név szerepel, a sugárfertőzések okozta egészségkárosodás ugyanis a mai napig szedi áldozatait.

A bombázás miatt Nagaszakiban 60 000-80 000 ember hunyt el. A következő hónapokban rengeteg ember halt bele a sugárbetegségbe, az égési sérülésekbe, vagy a sugárzás következtében kialakult egyéb betegségekbe.

(Forrás: Wikipedia, Kiemelt Kép:  U.S. National Archives and Records Administration / Charles Levy)

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle