Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

Szent Lőrinc könnyei- a Perseidák meteorraj

Első megfigyelésük és leírásuk kínai csillagászoknak köszönhető kr. u. 36-ból. Újkori újrafelfedezésük Adolphe Quetelet csillagásznak tulajdonítható, aki 1835-ben írta le a jelenséget.

 

 

 

A “Szent Lőrinc könnyei” elnevezés a népi hagyomány szerint Szent Lőrinc isz. u. 258
augusztus 10-én bekövetkezett vértanú halálára utal. Azonban akkoriban más időszámítási rendszert használtak, így csak évszázadokkal később kapcsolta össze a népnyelv e két eseményt.

A Perseidák az egyik legismertebb, fényes meteorokat és sűrű hullást produkáló meteorraj.
Ez az elnevezés onnan származik, hogy a csillaghullás radiánsa (az a pont az égbolton, ahonnan egy meteorraj tagjai érkezni látszanak) a Perseus csillagkép területén van.

A meteorraj szülőégitestje a 109P/Swift- Tuttle elnevezésű üstökös, melyről ugyancsak maradtak vissza feljegyzések az ókori Kínából.
Számítások szerint az üstökös már ezt megelőzően is keresztezhette a földpályát, így akár sok ezer éves is lehet az áramlat, csak feljegyzések nem maradtak róla. Az üstökös pályája mentén szétszórt por mára egy igen széles lepellé terebélyesedett, így már július második felében is láthatunk Perseida meteorokat, természetesen ekkor még kis számban.

A jelenség legjobban Augusztus 12-e körül látható. Megfigyeléséhez nem szükséges távcső, hiszen szabad szemmel is kiválóan lehet látni a csillaghullást.

A hagyomány szerint ha csillaghulláskor kíván valamit az ember, az valóra válik.

(Forrás: wikipedia, csillagaszat.hu KIEMELT KÉP: MTI Fotó / Komka Péter)

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle