Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

Leleplezték Gutenberget

A szeptember 11-én tartott sajtótájékoztatón leleplezték Johannes Gutenberg 3,5 méter magas homokszobrát. Az alkalmat a Pátria Nyomda 125. éve tartó fennállása adta. Az eseményen beszédet mondott Hoffmann Tamás XI. kerületi polgármester, valamint Monostori Ferenc világhírű homokszobrász, aki e művet alkotta.
Simon László a nyomda vezérigazgatója ismertette a nyomdászati ágazat jelenkori helyzetét.

 

Magyarország egyik legnagyobb nyomdáját 1893-ban alapították, mely ma már 400 főt foglalkoztat. Ünnepélyes nyitó beszédében Hoffmann Tamás kiemelten beszélt a nyomda jelentőségéről:
a  kerület egyik legnagyobb foglalkoztatójáról lévén szó.

Simon László felszólalásában mélyebben ismertette az ágazat helyzetét: mint mondta különös figyelmet kell fordítaniuk az informatika és az automatizálás fontosságára. Az ágazatban tapasztalható munkaerőhiányról is beszélt:

“Ezt a szektort is sújtja a munkaerőhiány, a ma mintegy 15ezer főt foglalkoztató ágazat néhány ezer dolgozót tudna, sőt szeretne akár azonnal felvenni. A nyomdaipar bérezése ma a hazai középmezőnybe tartozik, mely mindenkinek biztos megélhetést kínál. Úgy tűnik, hogy az utánpótlás elapadása nem pénz, vagy munkakörülmények kérdése, hanem más számos iparágat is sújtó kortünet.”

A beszédeket követően a felszólalók leleplezték és átadták Monostori Ferenc (kifejezetten a nyomda 125. évfordulójára készített) 3,5 méteres homokszobrát.  A Johannes Gutenberg-et ábrázoló alkotás néhány hónapig (ez az időjárástól függ) bárki számára szabadon megtekinthető a Kopaszi-gát parkoló felőli bejáratánál.

(KIEMELT KÉP: Press77 / Erki Ádám)

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle