Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

A béke és egyetértés apostola

2018 Október 12-én a Nemzeti Emlékezet Bizottsága és a lengyel
Instytut Pameieci Narodwej szervezésében konferenciát tartottak a Parlamentben.
A “Pápa a vasfüggönyön túlról” címmel megrendezett esemény a
40 éve megválasztott Szent II. János Pál pápa munkásságát, sokrétű pasztorizációját volt hivatva ismertetni a résztvevőkkel.

 

 

 

A rendezvényen számos magyar és lengyel egyházi személy, a magyar tudományos élet képviselői, s a sajtó munkatársai vettek részt.

A konferencia megnyitása után elsőként Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes köszöntötte a megjelent pápai nunciust, a győri megyéspüspököt, a lengyel delegáltakat és minden a keresztény testvéri közösséghez tartozó résztvevőt.

Földváryné dr. Kiss Réka történész a NEB elnöke követte felszólalásával a nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős politikust.
A köszöntőket Dr. Jaroslaw Szarek az IPN elnökének felszólalása zárta.

A szimpózium 3 szekcióból állt, neves magyar és lengyel előadók interpretációival.

Az első és második témakör a néhai egyházfő egyházkormányzása, a magyar katolikus egyház helyzete 1945-1989 között.  II. János Pál pápa a korszakot meghatározó tevékenysége a népek és vallások közti egyetértés elősegítéséről, az emberi élet és méltóság melletti kiállásról,politikai –filozófiai hitvallásáról szólt.
A záró rész a lengyel Szolidaritás és a pápa viszonyáról, a katolikus egyházzal szembeni hírszerző tevékenységről, a “béke pápa” elleni merényletről és a politikus Szentatya szerepéről és hatásáról a “létező szocializmus” lebontásában.

A 2014.-ben szentté avatott II. János Pál liturgikus napja mint minden évben rövidesen:
október 22-én lesz.
Ez alkalomból idézzük fel a katolikus egyház történetében meghatározó személyiségű egyházfő életútjának főbb állomásait.

Hívő katolikus család sarjaként fordulatos ifjúkorát követően Karol Wojtylát 1946.-ban az üdvözült lelkek emléknapján szentelték pappá. Krakkói főegyházmegye segédpüspökeként, majd krakkói érsekként egyháza elkötelezett, de egyben lokálpatrióta képviselőjeként 1967-ben VI. Pál pápától bíborosi kalapot kapott. A “Zsinat emberé”-t(Karol WojtylaI. János Pál pápa hirtelen halálát követően a konklávé, közel egyhangúlag tartotta alkalmasnak a Szentszék- Péter apostol trónusára méltónak.
II. János Pál néven kezdte meg a katolikus egyház vezetőjeként főpásztori küldetését.
A békét az emberi szabadságot és egyenlőséget fő hitvallásának tekintő pápa egész életét egyház vezetőként a toleráns konzervativizmus, a totalitárius világrend elleni konzekvens fellépés jellemezte.

Az “utazó pápaként” is jellemzett egyházfő szinte a világ minden táján hirdette:

“Találd meg magadat! Légy önmagad! Fedezd fel kezdeteidet. Tölts életet gyökereidhez. Vigyél életet azokba az autentikus értékekbe, amelyek dicsőségessé tették történelmed eseményeit és hasznossá jelenlétedet…”

Szent II. János Pál pápa 27 év egyházi szolgálat után 2005. Április 2-án adta vissza lelkét Teremtőjének.

 

(KIEMELT KÉP: AFP)

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle