Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

Dörner György és Koltai Róbert kapták idén a Madách- díjat

Balassagyarmat, 2020. január 21. A Nógrád Megyei Önkormányzat idei Madách-díjával kitüntetett Dörner György színmûvész, szinkronszínész, érdemes és kiváló mûvész, az Újszínház igazgatója (b) és Koltai Róbert Jászai Mari-díjas színmûvész, filmrendezõ, érdemes mûvész (j), középen Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyûlésének elnöke a Madách Imre születésének évfordulója alkalmából rendezett ünnepség és díjátadó után a balassagyarmati Mikszáth Kálmán Mûvelõdési Központban 2020. január 21-én. MTI/Komka Péter

MTI- Madách Imrére emlékeztek születésének évfordulója alkalmából kedden Balassagyarmaton, az ünnepségen átadták a Madách-díjakat, amelyeket idén Koltai Róbert színművésznek és Dörner György színművész-színházigazgatónak ítéltek.

A balassagyarmati Mikszáth Kálmán Művelődési Központban rendezett központi ünnepségen Balla Mihály országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket, majd Skuczi Nándor, a megyei közgyűlés elnöke adta át a Nógrád Megyei Önkormányzat idei Madách-díjait.

A méltatás szerint Koltai Róbert Jászai Mari-díjas színművész, filmrendező, érdemes művész az egyik legtöbbet foglalkoztatott magyar színházművész, országos ismertséget azonban filmszerepei, illetve rendezései biztosítottak számára. Sokoldalú, kitűnő humorérzékű művész, számos karakterszerepben nyújtott emlékezetes alakítást színpadon és filmen egyaránt. Kilenc nagysikerű filmje 2,3 millió mozinézőt vonzott. Játszott az Indul a bakterház, a Megy a gőzös, vagy a Sose halunk meg című filmekben. Utóbbi kettőnek írója és rendezője is, ő rendezte a Patika című sorozatot, és alakította Illetékes elvtársat a Rádiókabaréban.
    

Dörner György színművész, érdemes és kiváló művész, az Újszínház igazgatója színpadi alakításai mellett számos mozi- és televíziós filmben szerepelt. Színpadi szerepei között van a Stílusgyakorlatok, játszott az Üvegtigris és a Honfoglalás című filmekben. Szinkronhangként jellemzően Bruce Willist, Mel Gibsont, Eddie Murphyt és Michael Douglast szólaltatja meg magyarul. 2012 februárjától vezeti az Újszínházat, ahol kizárólag magyar szerzők darabjait mutatják be. A Keresztény Színházi Fesztivál megálmodója, a Színészzenekar gitáros tagja.

  A Madách-díjat korábban megkapta többek között R. Várkonyi Ágnes történész, Andor Csaba, a Madách Társaság elnöke, Kerényi Ferenc, Szabó András és Bene Kálmán irodalomtörténész, Supka Magdolna művészettörténész, Jankovics Marcell rajzfilmrendező és posztumusz Lukács Margit színművész. A megyei elismertek között volt Csikász István előadóművész, Őze János néptáncos, Csemniczky Zoltán képzőművész, Kapros Márta főmuzeológus, a Nógrád Táncegyüttes és a Mikszáth Kálmán Társaság.

Dörner Györggyel készült korábbi interjúnk itt olvasható.

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle