Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

A koronavírusról- egy szakpolitikus szemszögéből

Van-e járvány? Miért jó a rendkívüli jogrend? Ilyen és ezekhez hasonló fontos kérdésekről beszélgettünk a Jobbik szakpolitikusával, aki nem mellesleg az általuk létrehozott operatív törzs elnöke is.

Interjú Dr. Lukács László Györggyel.

– Ki lehet-e mondani felelősség teljesen, hogy járványveszély van, de járvány nincs?

– Ki lehet, természetesen. Nyilvánvalóan a rendkívüli jogrend elrendelésének is ez volt az egyik alapja. Ez egy teljesen hiteles és reális fenyegetettség ma a koronavírussal kapcsolatosan. Járványról annak definíciója szerint nem beszélhetünk. (A járvány -epidémia- valamely fertőző betegség viszonylag rövid időn belüli nagyobb számosságú, tömeges előfordulása. A járványos betegség egy meghatározott, korlátozott területen történő rendszeres és tömeges előfordulását endémiának, míg a több országot, a világ nagy részét érintő megjelenését pandémiának nevezik. – Egészségügyi Fogalomtár- a SZERK.) Ez egy olyan fenyegetőhelyzet, mely nagyon komoly probléma! Úgy gondolom: helyesen járt el azzal a kormány, hogy ebben az esetben egy rendkívüli jogrendet vezetett be.

– Megragadva ezt a rendkívüli jogrendi helyzet kérdését: vajon elegendőek – e a jelenlegi intézkedések arra, hogy meglehessen előzni egy tömeges járványt?

Jelenleg ami van – véleményem szerint nem elegendő. Azt, hogy mit kéne tennie a kormánynak? Azt javasoljuk,hogy zárják be az iskolákat, óvodákat és a bölcsődéket. Rendkívüli tanulmányi szünetet kéne elrendelni! Továbbá az egészségügy eszköz és ember hiányát valamilyen módon próbálják meg pótolni. Ezeken felül azt kérjük a kormánytól- természetesen ebben együtt működve velük- ,hogy a leterhelt honvédséget és rendőrséget úgy tehermentesítsék, hogy egy csak ezzel foglalkozó, önálló határőrséget hozzanak létre. Ez már egy hosszabb távú intézkedés lehetne. Ezeken kívül egy tucat olyan dolog van, amelyek fontosak és nem várhatnak. Ilyen például a szociális ellátás ezzel kapcsolatos kérdései… Az az egy biztos: a rendkívüli jogrend lehetőséget biztosít a hatékony és gyors lépésekre, ugyanis nem kötik őket az esetleges ehhez szükséges törvénymódosítások.

– Az egyik fokozottan veszélyeztetett korosztály az idősek, nyugdíjasok. Ezzel kapcsolatban felmerül az a probléma,hogy ennek a rétegnek a jelentős része nem rendelkezik elegendő anyagi bázissal,mely lehetővé tenné a megnövekedett kiadások fedezését.(pl: nagyobb mennyiségű fertőtlenítő szer vásárlásához). Véleménye szerint várható-e, hogy kapnak segítséget?

– Várniuk és kapniuk kell. Azt,hogy milyen módon tud segíteni az állam, az teljesen nyilvánvaló, hogy az önkormányzatok közbe iktatása szükséges. Bár az elmúlt időszakban azt láthattuk,hogy nagyon visszaépült a szociális ellátás, az önkormányzatoknak még mindig van arra intézményrendszere,hogy akár az étkeztetést, vagy más segítségnyújtást is meg tudjon oldani. Illetve a rendkívüli jogrend lehetővé teszi,hogy olyan civilszervezetnél, vállalkozásoknál az irányítást az állam átveszi, melyek hasonló szociális munkát végeznek. Szerintük erre készülnie kell a kormányzatnak, és azt várjuk el: rendelkezzenek erre erőforrásokkal! Hiszen ez pénz kérdése nagyobb részt.

– Köztudott, hogy eléggé súlyos az orvos és az egészségügyi személyzet hiánya. Egy esetleges eszkalálódott helyzetben elegendő- e az a létszám,mely e ágazatban tapasztalható?

– Rövid távon nagyon nehéz azt megtudni,hogy miként lehetne több orvost, illetve személyzetet beengedni a rendszerbe. Egy biztos: akik jelenleg ott dolgoznak megbecsülést érdemelnek, hisz ők mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne eszkalálódjon a helyzet. Ki kell dolgozni ,hogy miként lehet anyagiakban és körülményekben is megbecsülni őket… Abban bízom, habár emberfeletti munka vár rájuk, megtudják oldani,hogy ne álljon elő egy ilyen helyzet.

A Jobbik szakpolitikusaként milyen javaslatai vannak a helyzet javítására?

– A kormányt abban támogatjuk,hogy rendkívüli jogrend által biztosított minden szükséges lépést megtegyenek, hogy a magyar embereket megvédjék. Azt nagyon örvendetes dolognak tartjuk,hogy magyar határokon szigorú ellenőrzés van. Amit a Jobbik nagyon fontosnak tartva szeretne: az iskolákban rövid úton rendeljék el az iskolaszünetet, így megelőzve az esetleges újabb gócpontok kialakulását. Nem kevésbé tartjuk lényegesnek annak a személynek a lemondását is, akinek „köszönhetően” a magyar emberek nagy része már nem bízik az egészségügyben, ő pedig nem más, mint Kásler Miklós, emberi erőforrások minisztere.

– Végezetül elmondaná hogyan definiálná az önök által létrehozott operatív törzset? ( Nem összekeverendő a kormány által létrejötten -A SZERK.)

– Egy szak politikusokból álló csoport, amelyik javaslatokat fogalmaz meg a vírushelyzet kezelésével kapcsolatosan, ilyen a már említett dolog,miszerint rendeljenek el rendkívüli tanitási szünetet.

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle