Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

Tüntetések Európában

MTI / PRESS77 – Március folyamán több európai országban is tüntetések zajlottak , a járványügyi korlátozások ellen. Magazinunk összefoglalója.

 

Csehország

A március 7-én a prágai  Vencel térre, majd  az Óvárosi térre meghirdetett tiltakozó akciókat a Megdöglött a Kutya (Chcípl PES) nevű civil kezdeményezés szervezte.

A PES a hivatalos járványellenes rendszer cseh nevének rövidítése, ugyanakkor kutyát is jelent. Innen a civil kezdeményezés neve.

A mozgalmat olyan kisvállalkozók hozták létre, akik a koronavírus terjedése elleni intézkedésekben a létüket látják veszélyeztetve.

 A rendőrség még a tiltakozó akció kezdete előtt lezárta a Vencel teret, majd az Óvárosi teret, az oda vezető utcákon a kommandósok kordonokat állítottak fel.

A tüntetések helyszínére az érvényes rendeletek értelmében a rendőrök csak 100-100 embert engedtek. A hatóságok felszólítására a rendezők a hivatalosan bejelentett akciókat alig negyedóra elteltével mindkét helyen befejezettnek nyilvánították.

Ennek ellenére a prágai Óváros néhány helyén az agresszívvé vált tüntető csoportokat a rendőröknek csak könnygázzal sikerült feloszlatni. Számos tüntető cseh zászlót lengetett, az emberek kormányellenes jelszavakat skandáltak és szabadságot követeltek.
 A több száz tüntető ezután a belvárosból a Moldva folyó másik partján elterülő Petrín parkba ment, ahonnan később rendezett menetben visszatértek az Óvárosba.
Az Óvárosi teret a rendőrség lezárva tartotta, szerinte az akció résztvevőinek többsége megsértette a kötelező óvintézkedéseket azzal, hogy maszk nélkül vett részt az akción, és nem tartották be a két ember közötti kötelező, legalább kétméteres távolságot sem.
Az érvényes rendeletek megsértése miatt több személyt őrizetbe vettek a hatóságok. A CNN Prima News kereskedelmi hírtelevízió közlése szerint a rendőrök Lubomír Volny parlamenti képviselőt is elővezették, miután nem volt hajlandó felvenni az arcmaszkot. A képviselő rendőrségi őrizetbe vételét Jan Hamácek belügyminiszter megerősítette.
 

Csehországban március 28-ig szükségállapot van érvényben, amelynek keretében az eddigi legszigorúbb járványügyi és közéleti korlátozások léptek életbe.
A csehek három hétig nem hagyhatják el lakhelyüket, más településekre csak munkavégzés vagy egészségügyi kezelés érdekében lehetséges az utazás, teljes mértékben szünetel az óvodák és az iskolák működése (eddig is csak az elsősök és a másodikosok jártak iskolába), és bezárták a még nyitva tartó üzletek egy részét is. A vendéglők továbbra is csak elvitelre főzhetnek ételt.
    Az iparvállalatok működését nem korlátozták, de minden munkahelyen kötelező az alkalmazottak tesztelése és a legalább FFP2-es kategóriájú szájmaszk viselése. Új elem, hogy tilos más családok meglátogatása és az éjjeli kutyasétáltatáskor is legfeljebb 500 méterre lehet eltávolodni a lakhelytől.

A lakott területeken most már mindenütt kötelező az FFP2-es kategóriájú légzésvédők viselése.

A szigorú szabályokat, amelyek fogadtatása nem volt egyértelműen pozitív, a rendőrség szúrópróbaszerűen ellenőrzi, a magánszemélyek büntetése elérheti a 30 ezer koronát is (mintegy 415 ezer forint).

Hollandia

Március 14-én pedig Hágában fejezték ki nem tetszésüket a polgárok: körülbelül 2000 ember vonult ki az utcákra, a járványügyi korlátozások feloldását követelve.

 Médiabeszámolók szerint több Hágába tartó vonatot is leállítottak, hogy megakadályozzák további tüntetők csatlakozását a megmozduláshoz.

Noha a tiltakozás békésnek indult, egy férfit már a tüntetés elején előállítottak, aki bottal támadt a rendőrökre.  A helyzet később eszkalálódott: a rohamrendőrök vízágyúkkal vetettek véget a demonstrációnak.
  
A helyi közegészségügyi hatóság tájékoztatása szerint a járvány kezdete óta 1 157 192 embernek bizonyult pozitívnak a koronavírus tesztje Hollandiában, és a 16 069 haltak meg a vírus okozta betegségben.


Külön érdekesség , hogy parlamenti választásokat tartanak az országban, hétfőtől. A szerdán záródó voksoláson az előrejelzések szerint a január középén lemondott, azóta ügyvivő feladatokat ellátó Mark Rutte kormányfőt újra megválasztják a holland szavazók.

Magyarország

Március 15-re Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke szervezett demonstrációt, aki úgy fogalmazott: 

“Mi nem vírus, hanem lezárásellenesek vagyunk!”

Ezzel az eseménnyel pár huzamosan Gödény György is szervezett tüntetést ugyanezen napra.

A BRFK közleménye szerint a gyűlések helyszínén tartózkodókat a rendőrök igazoltatták. A maszkhasználat szabályainak megsértése miatt 24, a gyűlés helyszínén tartózkodás miatt 273, mindkét szabálysértés miatt 17 résztvevővel szemben intézkedtek, továbbá 2 résztvevő ellen a közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel kapcsolatos szabálysértés miatt tettek feljelentést.

Jogellenes gyűlés szervezése, illetve tartása miatt 4 emberrel szemben indult közigazgatási eljárás.

Mint egy összesen 4,5 millió forintra büntették a tüntetések szervezőit.

 

Tüntetők az Akadémia utcában, Budapesten 2021.március 15-én. Fotó: 168.hu | Dimény András

 

Románia

Több városban is tüntettek a járványügyi korlátozások ellen, Bukaresten több helyszínen is.

A kormányszékház előtti demonstráció egyik szónoka a Románok Egyesüléséért Szövetségből (AUR) kizárt Diana Sosoaca független szenátor volt, aki technokrata kormányt, előrehozott választásokat követelt és egyebek mellett az ellen tiltakozott, hogy a diákoknak még a testnevelés órákon is maszkot kell viselniük.


A bukaresti Egyetem téren ortodox szentképekkel, valamint 

“Szabad dákok”,  “Le az egészségügyi diktatúrával”

– feliratú táblákkal demonstrált több száz tüntető.

A résztvevők többsége egyik helyszínen sem viselte a nyilvános helyeken kötelező védőmaszkot, és nem tartotta be az előírásos távolságot.
A korlátozások ellen tüntettek szombaton Galacon, Brassóban és a vesztegzár alá vont Temesváron is.


 A csendőrség bejelentette, hogy megbírságolja a járványügyi előírások betartását megtagadó résztvevőket, és a megmozdulások szervezőit: utóbbiakat azért, mert nem gondoskodtak arról, hogy a demonstrációkon – a járványügyi előírásokat részletező kormányhatározatnak megfelelően – legfeljebb százan legyenek jelen.

A 20 millió lakosú Romániában eddig 1 millió 700 ezer embert oltottak be, közülük 772 ezren a második adag vakcinát is megkapták.

(KIEMELT KÉP: a prágai tüntetés -TASR/AP-felvétel )

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle