Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

Kilátástalanul?

Ságújfalu épp ugyanolyan nehézségekkel küzd, mint a többi úgynevezett leszakadó kistelepülés. Munkanélküliség, elnéptelenedés, mélyszegénység, nyomor.

 

Azonban akadnak olyan kezdeményezések, melyek ez ellen hivatottak harcolni.

Beer Miklós 2019-ben hívta életre Szent Ferenc Szegényei elnevezésű alapítványát, mely különböző programokkal segíti a hátrányos helyzetben élő embereket. A nagymarosi székhelyű alapitvány, a Nógrád megyei Ságújfalut patronálja. Ahogyan Beer Miklós, kuratoriumi elnökként megfogalmazta: „örökbe fogadta”.

„Ez a program-melyben nagyon hiszek-, a születéstől kezdve az első munkahelyig „fogja” a gyerekek kezét, tehát végig kiséri életútjukat. Ennek mindenféle vonatkozásai vannak: felöleli a családi körülményeket, azt, hogy a szülőknek milyen segítségre van szüksége, a lakáskörülményeket… De ide tartozik az is, miként lehet az iskolával, óvodával kooperálni. Nem utolsósorban a tovább tanulás, munkahely keresés is ilyen. A mentorált településen van két főállású szociális munkás, akinek a teljes bérét fizeti a kormány. Az ő feladatuk az ,hogy az ún. diagnózis alapú terápiát kidolgozzák. Ennek az a lényege, miszerint nem sablonokat követve próbálnak hatékony segítséget nyújtani. Ez alatt az értendő, hogy minden családdal leülünk átbeszélni a helyzetüket. Csak együtt a szülökkel sikerülhet ezen gyerekek körülményein javitani!”

-mondta el, ott jártunkkor.

 

Az alapítványt szakmailag a Máltai Szeretetszolgálat segíti, melynek programjához ezen szervezet is csatlakozott. Ez az ún- Jelenlét-program, melynek keretein belül épülhet meg Ságújfalun is egy Jelenlét-ház.

A házban lesz egy nagyobb közösségi tér, itt tartjuk majd a gyerekeknek és a szüleiknek a különböző foglalkozásokat, a konyhában közös főzéseket tervezünk, a vizes blokkban pedig fürdésre és mosásra is lehetőség nyílik majd”

Emellett több olyan programot is kidolgoztak, mely az ott élőket segíti. Ennek ékes példája a tető- kommandó. Ennek a kezdeményezésnek az a lényege, miszerint házról- házra járva felhívjak az ott lakók figyelmét, ha a tetőcserepük nem megfelelően állapotban van. Ehhez ha szükséges cserepet is biztosítanak.

Semmi nem jár ingyen, ha valaki például be szeretne kapcsolódni a kiskert-programba, akkor először ki kell tisztítania az udvarát, el kell tüntetnie a gazt és a szemetet. Nemrégiben egy családnak a házán annyira tönkrement a tető, hogy vettünk nekik új cserepeket. Megkértük a családfőt, hogy szedje le a régieket és utána tegye fel az újakat, de azt mondta, hogy neki tériszonya van. Elmondtuk neki, hogy akkor nem adjuk oda a cserepeket. Erre elmúlt a tériszonya, kerített egy létrát, és saját maga leszedte a régi cserepeket, majd felrakta az újakat.”

A meglévő programokkal nem elégszenek meg az alapítvány munkatársai,újakat is szeretnének bevezetni. Az egyik ilyen a már futó „green cup club”-ra keresztelt projekt, melynek keretein belül a szervezet fő munkatársa angolra tanítja a gyerekeket.

Ahogyan mesélt minderről Beer Miklós, kitűnik: szívvel-lélekkel viseli az általa patronált emberek sorsát. A kérdés csak az, hogy vajon mi lesz a jövő? A szólás-mondásra utalva: „hány fecske csinál nyarat?”

KIEMELT KÉP: Beer Miklós, tüzifa osztás alkalmával. Forrás: Az alapítvány weboldala

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle