Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

Két település kapja meg a városi címet

 

Szeptember 1-jétől két település kapja meg a városi rangot: Kiskunlacháza és Nyírbogát.

A Pest megyei Kiskunlacháza Budapesttől délre helyezkedik el, a Ráckevei-Duna bal parti oldalán. Lakosainak száma- a 2018-as adatok alapján- 8876 fő. A valamikori két önálló falu, Kiskunlacháza (Lacháza) és Pereg összeépüléséből, majd hivatalos egyesítéséből (1950) alakult ki, és ma már a környék legnagyobb településének számít. A kiskun lakosairól és a középkori birtokos Lack családról elnevezett nagyközség első ismert neve Szántó, amelyet 1285-ben említ először oklevél. Pereg szintén létezett már a középkorban, az 1300-as évek elejétől több helyen találhatunk rá utalást. A 150 éves török uralom alatt Lacháza többször menekülni kényszerült, Pereg pusztává vált.

A leendő város története szorosan összekapcsolódott a folyóval annak ellenére, hogy a Dunától mintegy 5 km-re helyezkedik el. Eredetileg mindkét település jóval közelebb települt a Dunához, de az ismétlődő áradások miatt a lakosságnak biztonságos, magasabban fekvő helyre kellett húzódnia. Lacháza 1740 körül, Pereg 1770 táján költözött a mai helyére.

A leendő városról szóló ismertető videó

 

Nyírbogát Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében helyezkedik el, nevét az Árpád-korban élt Bogát vezérről kapta. A nyír előtag a tájegységre utal. Lakosainak száma kicsivel több mint 3000 fő- 2015-ös adatok alapján- 3105.

A település környéke már a késő kőkorszak idején lakott volt, de első írásos említése 1310-ben történt. A XIV. század fordulója körül a település elnéptelenedhetett, de aztán újra épült. Erre utal 1345-ből az Újbogát név.

 A településről szóló ismertető a Kölcsey Tv-ben, 2014-ből.

 

 A városi rangot Gulyás Gergely Minisztelnökséget vezető vezető miniszter javaslatára Áder János köztársasági elnök adományozza a két településnek.

KIEMELT KÉP: MTI/Koszticsák Szilárd

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle